Vlaswijting met kruidenkorst, geplette aardappel en postelein

Een kruidenkorst maken voor de vis is een geweldige tip om de vis te pimpen en ze net dat tikkeltje spannender te maken. Kies gerust voor een stukje vis dat je op de graat bakt, want dat is ontzettend lekker!

Ingrediënten

  • 800 g vastkookaardappel
  • 1 klontje boter
  • 4 plakjes boter
  • boter
  • 4 vlaswijtingmoot
  • 2 scheutje olijfolie
  • olijfolie
  • 20 g pijnboompitten
  • 1 scheutje witte wijn
  • peper
  • grof zout
  • enkele takjes peterselie
  • enkele blaadjes basilicum
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 1 koffielepel mosterd
  • 30 g panko
  • 0.5 citroen
  • zout
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • een scheutje dragonazijn
  • een bakje postelein
  • 1 eetlepel mierikswortelpasta

Benodigdheden

  • een rasp
  • een ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. 

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en breng ze aan de kook in een ruime pot gezouten water.

Boter een ovenschaal in.

Snijd de vis in gelijke moten en leg ze in de ovenschaal.

Zet een klein pannetje met een scheutje olijfolie op het vuur.

Rooster er de pijnboompitten in tot ze goudbruin zijn.

Besprenkel de vis met witte wijn en kruid de moten met peper en grof zout.

Laat de geroosterde pijnboompitten uitlekken op een vel keukenpapier.

Hak enkele takjes peterselie en enkele blaadjes basilicum fijn en doe de kruiden in een kom.

Ga met een mes door de pijnboompitten en doe bij de fijngehakte peterselie en basilicum.

Meng er de fijngeraspte parmezaan, de mosterd en de panko onder.

Breng het geheel op smaak met de olijfolie, het sap en wat zeste van de citroen, peper en zout. Dit wordt de kruidenkorst voor de vis.

Bedek de moten met een laag kruidenkorst. Leg op iedere moot een dun plakje boter voor extra smaak.

Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten.

Laat de boter en een scheutje olijfolie warm worden in een diepe pan.

Snijd de sjalot in julienne en stoof de reepjes sjalot aan in de hete vetstof.

Rasp er een teentje look boven en meng onder de stovende sjalot.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en voeg toe aan de stovende sjalot. Doe er een klein scheutje water bij.

Plet de aardappelen met een vork en meng ze onder de sjalot.

Breng de geplette aardappel op smaak met dragonazijn, peper en zout.

Haal de vis uit de oven en laat even afkoelen.

Pluk de blaadjes van de postelein en spoel ze in koud water. Laat de postelein even uitlekken.

Werk de geplette aardappel af met de mierikswortelpasta en meng er de postelein onder.

Serveer de puree op een bord met een stukje gebakken vis. 

Vlaswijting met kruidenkorst, geplette aardappel en postelein