Vitello tonnato salade

Een huwelijk tussen twee Italiaanse klassiekers, het resultaat: een vitello caesar tonnato salade, vitello caesar salade, vitello tonnato salade, caesar vitello tonnato salade, ... Je kunt het noemen zoals je zelf wilt, het belangrijkste blijven de smaken! En laat dat nu de een van de opvallendste kenmerken zijn van beide gerechten... Zeker het proberen waard!

 

Opgelet: met de opgelijste ingrediënten maak je meteen veel saus, het resultaat is eerder voor het dubbel aantal personen dan is aangegeven. 

Ingrediënten

  • 600 g kalfsvlees
  • klontje boter
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 teentje look
  • 4 ei
  • 2 eierdooier
  • 2 dl slaolie
  • scheutje water
  • scheutje witte wijnazijn
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 1 blikje tonijn op eigen nat
  • enkele druppels Tabasco
  • scheutje Engelse saus
  • 1 Romeinse sla
  • 1 sjalot
  • scheutje rode wijnazijn
  • enkele blaadjes dragon
  • 1/4 stokbrood
  • een scheutje balsamicoazijn

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Kruid het kalfsvlees met peper en zout. Laat een klontje boter smelten in een pan en kleur het vlees aan alle kanten goudbruin. Leg er een takje rozemarijn en een teentje look bij en schuif de pan in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 10 à 15 minuten.

Breng een pot water aan de kook en kook de eitjes hard in 8 minuten. Giet de eitjes af en spoel ze onder koud water. Pel ze tot slot.

Doe de dooiers met de mosterd, een scheutje water, een scheutje witte wijnazijn, een half teentje look en de ansjovisfilets in een maatbeker en zet de mixer erin. Voeg de olie er in een straaltje bij en mix tot je een gebonden mayonaise hebt.

Voeg de yoghurt bij de mayonaise, gevolgd door een lepel kappertjes. Rasp de helft van de parmezaan erbij. Voeg de tonijn en een beetje van het kookvocht van de tonijn toe en vervolg met wat tabasco en een scheutje Engelse saus. Zet de mixer er opnieuw en kruid eventueel wat bij met peper en zout.

Was de Romeinse sla, scheur de bladeren in stukken en laat de sla uitlekken.

Haal het vlees uit de oven, draai het om en laat nog eens 15 minuten rusten. Zo kunnen alle sappen opnieuw door het vlees vloeien.

Snijd de sjalot in fijne ringen en sprenkel de rode wijnazijn erover. Laat de sjalot even marineren. Pluk de blaadjes van de dragon en voeg ze toe aan de salade.

Snijd het brood in stukken. Laat wat olie en wat boter heet worden in een pan en bak de stukjes brood goudbruin. Blus de croutons met wat balsamico en draai het vuur uit.

Snijd het vlees in hele dunne plakjes en schik ze op een bord. Breng de sla op smaak met een scheutje olijfolie, peper en zout. Kruid het vlees met peper en zout en leg er een hoopje salade op. Snijd de eitjes in vier en leg enkele kwartjes op het bord. Lepel wat van de dressing over het vlees en de salade en werk af met de croutons en wat extra parmezaan.

Vitello tonnato salade