Vissoep met schelvis en saffraanaardappelen

Met de vissoorten die onze Noordzee rijk is kan je hoge toppen scheren op culinair vlak. Deze zuiderse vissoep met schelvis en vlaswijting is een smaakbom tjokvol kraakverse ingrediënten!

Ingrediënten

  • klont boter
  • klontje boter
  • 3 ajuin
  • 4 stengels selder
  • 2 stengels prei
  • 1 venkel
  • 5 teentjes look
  • 1 rode paprika
  • 5 tomaat
  • 2 frietaardappelen
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • enkele takjes tijm
  • 6 blaadjes laurier
  • 2 steranijs
  • enkele zwarte peperbolletjes
  • 4 dl witte wijn
  • 600 g visgraat
  • 2 liter water
  • snuif vadouvan
  • 400 g vastkookaardappel
  • 2 dopje saffraan
  • snuif cayennepeper
  • 400 g schelvis
  • 400 g vlaswijting
  • een halve bussel bieslook

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat een klont boter smelten in een grote pot.

Pel de uien, snijd ze grof en stoof ze aan. Spoel de selder en de prei onder koud water. Houd een deel van de selder, de prei en de venkel aan de kant en snijd de rest van de groenten grof. Voeg de groenten toe aan de uien.

Pel de look en voeg de teentjes toe aan de groenten, evenals de grof gesneden paprika, aardappelen en tomaten.

Voeg de tomatenpuree eraan toe en laat nog even stoven. Voeg er de tijm, de peperbollen, de laurier en de steranijs aan toe, gevolgd door de witte wijn.

Voeg als laatste de visgraten toe, breng het geheel aan de kook en bevochtig met het water. Kruid tot slot met de vadouvan en een flinke snuif zout en laat de soep een half uurtje pruttelen.

Laat een klontje boter smelten in een grote pan en voeg er een scheut water aan toe.

Spoel de aardappelen onder koud water, schil ze en snijd ze in stukken. Doe de aardappelen met een flinke tak tijm en wat laurier bij de boter en het water, voeg er een snuif zout en de saffraan aan toe, breng het geheel aan de kook en zet er een deksel op.

Snijd de rest van de selder, prei en venkel in grote stukken. Voeg de groenten toe aan de aardappelen en laat ze mee garen in de pan.

Haal de visgraten uit de soep en mix de soep glad. Zeef de soep om te voorkomen dat er nog stukjes graat in zouden zitten. Kruid de soep met cayennepeper en zout en mix er eventueel nog een klontje boter onder.

Snijd de vis in grote stukken. Breng de soep opnieuw aan de kook en laat de stukken vis er voorzichtig invallen zodat ze kunnen garen. Laat de soep nog een paar minuutjes koken en draai het vuur uit.

Schep de gegaarde groenten en aardappel in de soep. Snipper de bieslook fijn en werk de soep ermee af.

Vissoep met schelvis en saffraanaardappelen