Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Bereiding

De koolvis

De vis wordt gepocheerd (gegaard in weinig vocht, zonder te koken). Giet een bodem water in een kookpot of stoofpannetje. Kruid het water met een snuif zout en peper van de molen. Schenk er ook wat olijfolie in. Verwarm op een matig vuur. Het gekruide water hoeft niet te koken.

Ontvel de vis (indien nodig). Bekijk hier hoe je dat doet.

Leg de vis in het hete water en pocheer hem op een zacht vuur, gedurende ongeveer 15 minuten. Prik even in de vis om te controleren of hij gaar is.

Schep de gare koolvis uit het kookvocht. Prak de vis met een vork en laat hem verder afkoelen.

De eieren en kruiden

Breng water aan de kook in een tweede pannetje. Kook daarin de eitjes hard, gedurende ongeveer 8 minuten (de dooier mag nog een tikkeltje vochtig blijven).

Zodra de eieren gaar zijn, spoel je ze even onder koud stromend water. Zet de eieren opzij om af te koelen.

Neem er de verse kruiden bij. Je kan kruiden naar keuze gebruiken, maar Jeroen doet het met verse dragon, kervel, peterselie en dille. Snipper al het groen extra fijn.

Afwerking

Prak de hardgekookte eieren onder de vis. Let er wel op dat de vis en de eieren voldoende afgekoeld zijn.

Voeg vervolgens de verse kruiden toe en meng alles.

Voeg ook de yoghurt en de mayonaise toe en meng alles tot een smeuïge sla. Proef en kruid naar smaak met wat zout, peper van de molen en een scheutje limoensap.

Smeer de verse vissla op een boterham naar keuze. Restjes vissla kan je nog een paar dagen koel bewaren.

4 personen

30 minuten

Ingrediënten

Vissla voor op de boterham

We beleggen onze dagelijkse boterham graag met allerhande kant-en-klare slaatjes. Vandaag maakt Jeroen een smeuïge vissla op basis van koolvis. Een lekkernij waar zowel je huisgenoten als je collega's van zullen willen mee-eten.

Koolvis koop je best van november tot maart. Het visvlees is iets zachter dan dat van kabeljauw. Om geen hopeloos vet slaatje te maken, kan je ook yoghurt gebruiken.

Bereiding

De koolvis

De vis wordt gepocheerd (gegaard in weinig vocht, zonder te koken). Giet een bodem water in een kookpot of stoofpannetje. Kruid het water met een snuif zout en peper van de molen. Schenk er ook wat olijfolie in. Verwarm op een matig vuur. Het gekruide water hoeft niet te koken.

Ontvel de vis (indien nodig). Bekijk hier hoe je dat doet.

Leg de vis in het hete water en pocheer hem op een zacht vuur, gedurende ongeveer 15 minuten. Prik even in de vis om te controleren of hij gaar is.

Schep de gare koolvis uit het kookvocht. Prak de vis met een vork en laat hem verder afkoelen.

De eieren en kruiden

Breng water aan de kook in een tweede pannetje. Kook daarin de eitjes hard, gedurende ongeveer 8 minuten (de dooier mag nog een tikkeltje vochtig blijven).

Zodra de eieren gaar zijn, spoel je ze even onder koud stromend water. Zet de eieren opzij om af te koelen.

Neem er de verse kruiden bij. Je kan kruiden naar keuze gebruiken, maar Jeroen doet het met verse dragon, kervel, peterselie en dille. Snipper al het groen extra fijn.

Afwerking

Prak de hardgekookte eieren onder de vis. Let er wel op dat de vis en de eieren voldoende afgekoeld zijn.

Voeg vervolgens de verse kruiden toe en meng alles.

Voeg ook de yoghurt en de mayonaise toe en meng alles tot een smeuïge sla. Proef en kruid naar smaak met wat zout, peper van de molen en een scheutje limoensap.

Smeer de verse vissla op een boterham naar keuze. Restjes vissla kan je nog een paar dagen koel bewaren.

Dagelijkse Kost een.be