Visloempia's met gewokte groenten

Met rijstvellen kan je in geen tijd loempia’s maken met de meest gevarieerde vulling. De flinterdunne deegvellen kan je kopen in een Oosterse supermarkt. Jeroen maakt er pakketjes mee met stukjes schelvisfilet en een groen kruidig sausje. Dat kan je zonder probleem omschrijven als een krachtige smaakbom. Bak een hoeveelheid groenten in de wok en serveer naar keuze met witte rijst.

Je kan dit gerecht ook als voorgerecht serveren. Beperk in dat geval de hoeveelheid vis, en dus het aantal kleine loempia’s dat je serveert.

Ingrediënten

  • 800 g schelvis
  • 2 chilipeper
  • 1 teentje look
  • 0.5 bussel koriander
  • 0.5 bussel basilicum
  • 12 rijstvel
  • 2 dl arachideolie
  • scheutje sesamolie
  • snuifje zout
  • 1 paprika
  • 200 g sluimererwten
  • 200 g sojascheut
  • 3 lente-uitje
  • 3 eetlepel oestersaus
  • scheutje arachideolie

Benodigdheden

  • een wok
  • een diepe braadpan
  • een vijzel
  • een dunschiller

Partners

Bereiding

De visloempia's

Schil de gember en snij het stukje in schijfjes en pel de look.
Snij de groene chilipepers overlangs in twee, verwijder de zaadjes en snij ze in grove stukken. (Wie niet van pikant houdt, gebruikt minder chilipeper.)
Snij de takjes koriander en de (Thaise) basilicum in grove stukken.
Doe alle ingrediënten in de vijzel en druppel er een klein scheutje sesamolie over en een scheutje olijfolie of arachideolie. Voeg ook een snuifje grof zout toe.
Stamp alles tot een kruidige pasta.
Druppel het vers citroensap in deze smaakbom en roer nog even.
Gebruik wat keukenpapier om de visfilet droog te deppen.
Neem een vlijmscherp mes en snij de schelvis in 12 gelijke stukken. Leg ze op een bord met wat keukenpapier of een servet.
Zet een diepe braadpan op een matig vuur. Schenk er een flinke bodem arachideolie in. Laat de olie heet worden.
Vul een kom met lauw water. Week de ronde rijstvellen één voor één in het lauwe water. Terwijl je het eerste vel vult en vouwt tot een loempia, week je een tweede vel, enz.
Leg een geweekt rijstvel op een propere handdoek. Leg een stuk schelvis in het midden en schep er een laagje van het grasgroene kruidenmengsel bovenop.
Vouw het onderste deel van het rijstvel over het stuk vis, vouw de linker en de rechterzijde dicht en plooi of rol tenslotte het bovenste stuk rijstvel over de schelvis.
Leg de loempia’s in het hete bakvet. Bak ze in enkele minuten goudbruin langs beide zijden. Kijk uit voor spatten hete olie. Controleer of het stuk vis gaar is tot in de kern.

De wokschotel

Schil de rode paprika met een dunschiller en snij de vrucht in kwarten. Verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Snij elk kwartje in repen van enkele een halve centimeter dik.
Leg de sojascheuten klaar en snij de sluimererwten in grove stukken.
Snij het donkerste loof en het wortelstukje van de lente-uitjes. Snij ze haaks in brede ringen.
Verhit intussen de wok op een stevig vuur. Schenk er een scheut arachideolie in.
Gooi de sluimererwten, de stukjes rode paprika en de sojascheuten in de hete wok. Bak de groenten kort, zodat ze nog wat ‘beet’ behouden. Schud ze regelmatig op, of roer in de wok.
Giet wat oestersaus over de glanzende gebakken groenten en doe er ook een schepje van de groene kruidenmengeling bij. Roer, totdat er een dun laagje van de saus rond de stukjes groente kleeft.
Voeg tenslotte de stukjes lente-ui toe en laat ze heel kort meebakken.
Schep op elk bord een portie gebakken groenten. Leg er de loempia’s bovenop.
Serveer dit gerecht eventueel met witte rijst naar keuze. Kies bv. voor jasmijnrijst.
Visloempia's met gewokte groenten