Vislasagne puttanesca

Jeroen trekt richting het westen om een zuiderse vislasagne klaar te maken voor Joke. Deze lasagne à la puttanesca met zelfgemaakte lasagnevellen wordt op smaak gebracht met typische ingrediënten uit de Zuid-Italiaanse keuken: tomaten, ansjovis, olijven, kappertjes en look. Je gebruikt voor dit ovengerecht best een stevige vissoort zoals kabeljauw of vlaswijting.

Ingrediënten

  • 200 g semola
  • 2 ei
  • een scheutje olijfolie
  • 2 courgette
  • een scheutje olijfolie
  • olijfolie
  • zout
  • 4 tomaten
  • 2 sjalot
  • 1 look
  • 250 g passata
  • 0.25 chilipeper
  • 3 eetlepel kappertjes
  • 75 g zwarte olijven
  • 1 blikje ansjovis
  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 0.75 liter melk
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 citroen
  • peper
  • 400 g witte vis
  • 25 g paneermeel

Benodigdheden

  • Een keukenmachine met deeghaak, een mandoline, een ovenschotel, een rasp, een pastamaker (handmatig of elektrisch), een grillpan

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe de semola met de eieren en een scheutje olijfolie in de pot van de blender of in de keukenmachine en meng het geheel tot het deeg begint te ‘bollen’. 

Laat de bol deeg even rusten in de koelkast in vershoudfolie.

Snijd de courgettes in dunnen plakken met de mandoline en besprenkel ze met wat olijfolie en wat zout.

Laat de grillpan heet worden en gril de plakjes courgette op de hete grill.

Verwijder de kroontjes van de tomaten en verwijder het vel van de tomaten door ze te emonderen.

Snijd de tomaten in vier en verwijder de zaadlijsten. Snijd de tomaten in blokjes.

Pel de sjalotten en de look.

Snijd de sjalotten in brunoise en plet de look.

Laat een flinke scheut olijfolie heet worden in een pot en stoof er de sjalotten en de look in aan.

Voeg de tomatenblokjes en de passata eraan toe en laat het geheel even stoven. 

Snijd de kappertjes, de olijven, de ansjovis en de chilipeper fijn. Voeg ze toe aan de saus en breng de saus op een zacht vuurtje aan de kook.

Laat de boter smelten in een steelpan en voeg de bloem eraan toe. Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”. Zodra je de zachte geur van biscuit ruikt, schenk je de melk in de pot. Zet het vuur wat zachter en blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt.

Voeg de geraspte parmezaan toe aan de saus en breng het geheel op smaak met peper, zout en wat citroensap.

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Rol het pastadeeg uit en haal het door de pastamachine tot je hele dunne repen hebt. Snijd ze tot lasagnevellen.

Snijd de vis in dunne plakken en breng ze op smaak met wat peper en zout.

Tijd om de lasagne op te bouwen. Neem een ovenschaal en begin met een bodempje tomatensaus. Leg de bodem dicht met wat lasagnevellen, gevolgd door een laagje courgette en een laagje vis.

Lepel er een deel kaassaus over en leg opnieuw een laag pasta. Herhaal deze handeling tot je aan de bovenkant van de vuurvaste schaal komt.

Eindig met een laagje kaassaus en werk het geheel af met een mengeling van gemalen parmezaan en paneermeel. 

Schuif de zalmlasagne in de voorverwarmde oven van 180°C. Gaar ze gedurende 30 tot 35 minuten en serveer meteen. Buon appetito! 

 

Vislasagne puttanesca