Viscurry van zeeduivel met rijst

Dit is echt een gerecht om klaar te maken na een dagje aan zee. Jeroen gebruikt zeeduivel voor de curry, een stevige vis met veel smaak, en geeft er pilav bij, een klassieke rijstbereiding die je eerst stooft, dan bevochtigt en laat garen in de oven.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 3 ajuin
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • peper
  • zout
  • 300 g rijst
  • 40 g gember
  • 3 tenen knoflook
  • 0.5 chilipeper
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 2 eetlepel currypasta
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 2 dl witte wijn
  • 1 blik kokosmelk
  • 600 g zeeduivel
  • 2 lente-uien
  • enkele takjes koriander

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote kookpot.

Verwarm een scheut olijfolie in een grote steelpan.

Pel de uien en snipper ze fijn. Stoof 2/3 van de gesnipperde uien in de olie voor de curry (kookpot).

Stoof de rest van de uien in de olie in de steelpan.

Doe de rijst bij de uien in de steelpan. Giet er een dubbele hoeveelheid water bij en leg enkele blaadjes laurier en enkele takjes tijm in de pan. Kruid met peper en zout. Zet een deksel op de steelpan en laat ongeveer 20 minuten garen in de voorverwarmde oven.

Schil de gember en pel de knoflook. Verwijder de zaadjes van de chilipeper. Mix alles in de hakmolen. Doe dit mengsel bij de ui in de kookpot en laat meestoven.

Voeg er de currypasta aan toe en kruid met kurkuma en currypoeder.

Schil de rode en de groene paprika. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Stoof ze mee aan.

Snijd de courgette in blokjes en doe ze bij de rest van de groenten.

Blus met de witte wijn en laat helemaal droogkoken.

Doe er de kokosmelk bij en kruid met een snuifje zout. Laat al kokend indikken.

Snijd de zeeduivel in stukken en laat garen in de curry.

tip
Zeeduivel wordt ook lotte of staartvis genoemd. Er zitten geen graten in en het vlees is heel stevig waardoor je er veel mee kunt doen.

Haal de rijst (pilav) uit de oven.

Snipper de lente-uien en haal de blaadjes van de koriander.

Werk de viscurry af met lente-ui en koriander. Serveer met de pilav.

Viscurry van zeeduivel met rijst