Vichyssoise van erwtjes met tartaar van zalm

Een fluweelzachte, koude aardappelsoep met erwtjes en een frisse tartaar van twee soorten zalm houden elkaar perfect in balans. Voor deze topcombinatie schuift iedereen met plezier aan tafel.

Ingrediënten

  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 3 stengels prei
  • 3 aardappel
  • enkele takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 liter groentebouillon
  • 400 g diepvrieserwten
  • een snuif bicarbonaat
  • 200 g zalm
  • 200 g gerookte zalm
  • 1 sjalot
  • een halve bussel bieslook
  • enkele takjes dragon
  • scheutje olijfolie
  • 1 koffielepel graanmosterd
  • 1 potje zure room
  • een halve bussel waterkers

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd de uien en de look grof. Laat een scheut olie heet worden in een pot en stoof er de uien en de look in aan

Spoel de prei en snijd hem in ringen alsook de aardappel in blokjes. Voeg beiden toe aan de ui en de look.

Kruid de soep tot slot met tijm, laurier (maak er eventueel een bouquet garni van), peper en zout en giet de bouillon erbij. Breng de soep aan de kook, laat ze een half uurtje doorkoken en laat ze volledig afkoelen.

Breng een pot water aan de kook en voeg er wat bicarbonaat aan toe. Kook de erwtjes gaar.

Snijd de gerookte en de gewone zalm in fijne blokjes en doe ze in een kom. Pel de sjalot, snipper ze fijn en voeg ze toe aan de zalm.

Snipper de dragon en de bieslook fijn en voeg ze toe. Voeg er een scheutje olijfolie en de mosterd aan toe, kruid met peper en zout en meng alles goed onder elkaar.

Voeg de gaar gekookte erwtjes bij in de afgekoelde soep, je hoeft ze niet eerst te spoelen onder koud water.

Doe de afgekoelde soep in de pot van de blender. Voeg de zure room toe en mix de soep glad. Kruid indien nodig de soep met peper en zout.

Neem een diep bord en vul een ring met zalmtartaar, giet wat koude vichyssoise in het bord en verwijder tot slot het ringetje. Werk de tartaar af met wat waterkers.

Vichyssoise van erwtjes met tartaar van zalm