Verse cake met blauwe pruimen en plattekaas

Als de dagen korten en het weer kwakkelt is bakken één van de plezantste keukenbezigheden. Dit is het recept voor een eenvoudige cake die iedereen lust. En aangezien er nog veel fruit voorhanden is serveer ik het gebak als dessert met in rode porto gepocheerde pruimen, afgewerkt met plattekaas.

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 250 g boter
  • 200 g kristalsuiker
  • 50 g vanillesuiker
  • 4 ei
  • 1 eetlepel pruimenconfituur
  • snuifje zout
  • 6 pruim
  • 3 dl porto
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 200 g plattekaas

Benodigdheden

  • een bakvorm voor cake
  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine met K-hulpstuk voor deeg en beslag
  • een borsteltje
  • een dunschiller

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Laat de boter vooraf op kamertemperatuur komen, zodat ze mals en dus gemakkelijk te verwerken is.

De cake bakken

Weeg de kristalsuiker en de vanillesuiker.
Doe de boter in de mengkom van de keukenmachine. Plaats het K-hulpstuk voor beslag en laat de machine draaien. Mix de boter met een eerste ei.
Voeg even later de rest van de eieren één voor één toe.
Voeg de suikermengeling toe in delen.
Weeg de bloem en schep ze lepel voor lepel in het beslag. Laat de machine draaien tot je een egaal cakebeslag hebt.
Roer met een spatel door het beslag, tot tegen de bodem van de pot.
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap de zaadjes uit de peul. Mix de zaadjes door het beslag, samen met een schepje pruimenconfituur en (naar smaak) een kleine snuif zout. Bewaar de lege vanillepeul.
Verwarm de oven voor tot 175°C
Smeer de binnenzijde van de bakvorm in met een beetje boter. Bepoeder de kleverige binnenzijde met een laagje bloem.
Schep het beslag in de vorm en strijk het oppervlak glad. Bak de cake in de oven van 175°C, gedurende zo’n 45 minuten. Bereid intussen de blauwe pruimen.
Ontvorm de cake en laat het gebak afkoelen op een rooster.

De pruimen marineren

Verwarm een kleine pot op een matig vuur. Schenk er de rode porto in en voeg de (lege) vanillepeul en een kaneelstok toe. Schil enkele dunne lapjes zeste van de citroen en doe ze mee in de pot.
Laat de marinade kort koken, zodat de meeste alcohol wegdampt en alle smaken zich vermengen.
Snij elke pruim middendoor tot tegen de steen. Wrik de helften los en verwijder de steen. Snij de halve pruimen in gelijke partjes en verzamel ze in een schaal. Schenk er de hete porto-marinade overheen.
Dek de schaal af met vershoudfolie en laat de pruimen smaken opnemen en afkoelen in de koelkast.

Serveren

Snij de cake in plakken.
Leg op ieders bord één tot 2 plakken verse cake. Lepel daarover wat losgeroerde plattekaas.
Werk de dessertborden af met afgekoelde partjes pruim en enkele lepeltjes van de marinade.
Verse cake met blauwe pruimen en plattekaas