Verschillende salades voor bij de BBQ

Een groene salade is lekker, maar je kunt nog heel wat andere salades serveren bij een barbecue. Jeroen maakt een typisch Italiaanse panzanella met tomaten en oud brood, een oosters geïnspireerde wortelsalade en een kleurrijke salade met rode biet en een kaas uit de streek.

Ingrediënten

  • 12 tomaat
  • 1 teen knoflook
  • 0.5 stokbrood
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • witte azijn
  • 1 rode ui
  • 0.5 komkommer
  • 1 bol mozzarella
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 100 g olijven
  • 0.25 bussel peterselie
  • 50 g amandelen
  • 4 eetlepel yoghurt
  • 2 koffielepels honing
  • sesamolie
  • rode wijnazijn
  • 2 koffielepels mosterd
  • 2 koffielepels ras-el-hanout
  • cayennepeper
  • 1 zakje wortelen
  • 2 lente-uien
  • enkele takjes koriander
  • enkele takjes munt
  • 1 zakje veldsla
  • 4 rode biet
  • 1 sjalot
  • 1 Jonagold appel
  • 400 g schapenkaas
  • frambozenazijn
  • notenolie

Benodigdheden

  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De panzanella

Pel de knoflook en snijd de tomaten in stukken. Mix ze met een staafmixer.

Snijd het stokbrood in dobbelstenen. Doe het in een kom en meng er het gemixte tomatensap, een scheut olijfolie en wat azijn door. Kruid met peper en zout. Laat rustig trekken.

Snijd intussen de verschillende soorten tomaten in stukken. Gebruik bijvoorbeeld gewone tomaten, coeur de boeuf tomaten, kerstomaten en kumato’s.

Pel de ui en snijd hem in ringen.

Snijd de komkommer zonder de zaadjes in blokjes. Snijd de mozzarella in stukjes.

Meng de tomaten met de komkommer, de ui en de mozzarella. Doe er de kappertjes bij.

Schep het gemarineerde brood door de salade. Kruid eventueel bij met peper en zout.

Snipper de peterselie. Schep de olijven en de peterselie door de panzanella.

Bewaar de panzanella in de koelkast zodat je hem goed fris kunt serveren.

De wortelsalade

Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en rooster de geschaafde amandelen goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Meng de yoghurt met de honing, een scheutje geroosterde sesamolie, wat rode wijnazijn en de mosterd. Kruid met ras-el-hanout, cayennepeper en zout.

tip Ras-el-hanout is een Noord-Afrikaanse kruidenmengeling. De naam betekent letterlijk ‘het beste van de winkel.’

Meng de geraspte wortelen met de saus. Doe er de geroosterde amandelen bij.

Snipper de lente-uien, koriander en munt en schep ze door de wortelsalade. Breng op smaak met een likje rode wijnazijn, een snuif zout en cayennepeper.

De rode bietensalade

Was de veldsla en laat uitlekken in een vergiet.

Snijd de rode bieten in plakjes.

Pel de sjalot en snijd hem in fijne ringen. Snijd de appel in plakjes.

Meng de bieten met de sjalot en de appel. Snijd de schapenkaas in blokjes en meng hem door de salade.

tip Een lekkere rauwmelkse schapenkaas is die van La Bergerie d’Acremont. Je vindt hem bij goede kaaswinkels en op de markt.

Doe er de veldsla bij en breng op smaak met een likje frambozenazijn, een beetje notenolie en peper en zout.

Verschillende salades voor bij de BBQ