Verrassingsbrood met rosbief en groenten

Ook buitenshuis wil een mens al eens lekker en origineel eten. Of het nu tijdens een lange roadtrip is of gewoon op het werk, je hoeft echt niet altijd genoegen te nemen met een vettig belegd broodje of een snelle hap in de frituur. Een echt smakelijke hap is immers een zalig momentje rust temidden van de drukte en de stress. Als basis gebruikt Jeroen het alom bekende Italiaanseciabattabrood, dat hij verrijkt met verse pesto.

Ingrediënten

  • 30 g pijnboompitten
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 30 g basilicum
  • 0.5 teentje look
  • 75 milliliter olijfolie
  • 0.5 citroen
  • peper
  • zout
  • 12 sneetje rosbief
  • 2 stokbrood
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 2 rode paprika
  • 200 g ricotta
  • 150 g pesto
  • 35 g Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • 1 snuifje Provençaalse kruiden

Benodigdheden

  • een blender (voor de pestobereiding)
  • een bakmat van siliconen of bakpapier
  • een dunschiller
  • een kaasrasp

Partners

Bereiding

De pesto

Neem de mengbeker van de blender erbij en voeg daarin de ingrediënten samen: de pijnboompitten, kleine blokjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij. Laat het toestel op volle toeren draaien tot je een gladde pesto krijgt.

Voeg daarna het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze indien nodig nog wat bij.

Het verrassingsbrood

Was vooraf alle groenten en neem de ovenschaal bij de hand. Bedek hem met een siliconenmatje of een vel bakpapier.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij de uiteinden van de courgette en snij vervolgens (in de lengte) één enkel schijfje van de groente. Nu kan je ze stabiel op de snijplank zetten. Snij de courgette in lange schijven van max. een halve centimeter dik.

Doe hetzelfde met de aubergine.

Schil de paprika’s met een dunschiller. Snij de paprika’s in helften en verwijder de stelen en de zaadlijsten. Verwijder de binnenste stukjes bleek vruchtvlees en snij elke halve paprika nog eens middendoor.

Leg de stukken paprika en de schijven courgette en aubergine op de bakplaat. Kruid de groenten met peper van de molen en snuifje zout. Strooi er ook een beetje gedroogde Provençaalse kruiden over.

Besprenkel de groenten met (fijne) olijfolie en zet de ovenschaal in de hete oven. Laat de groenten 20 tot 25 minuten confijten. (Zet nadien de oven niet af.)

Neem intussen de ciabatta’s erbij. Snij een hoed van het brood (= de bovenste korst) en pluk het broodkruim uit de broden.

Nu kan je de uitgeholde broden vullen. Schep in elk brood een flinke bodem pesto. Wrijf de pesto met de bolle kant van een lepel in de bodem en de randen van het brood.

Drapeer 6 schijfjes rosbief in de breedte over het brood. Laat de randen van de lapjes vlees over de rand van de ciabbata hangen.

Schik enkele sneetjes courgette en aubergine op het vlees. De schijfjes groente passen perfect in de langwerpige broodholte. Schik dan de stukken paprika erop.

Smeer een royale laag ricotta over de gare groenten en kruid de verse kaas met wat peper van de molen een klein snuifje zout en vers geraspte Parmezaanse kaas.

Vouw de randjes rosbief naar binnen zodat ze de broodvulling inpakken. Strijk nog een dun laagje pesto bovenop de rosbief.

Plaats de hoed van broodkorst op de ciabatta en druk het gevulde brood stevig aan.

Leg het gevulde brood in de oven van 180°C en laat het zo’n 6 à 8 minuten bakken.

tip Je kan het gevulde brood ook vooraf bereiden en in alumliniumfolie wikkelen. Bewaar het verrassingsbrood in de koelkast en geef het een korte bakbeurt voor je gaat lunchen.
Verrassingsbrood met rosbief en groenten