Verloren krentenbrood en café glacé met karamelnoten

Warm en koud zijn verenigd op één dessertbord. Zeker koffieliefhebbers met een beetje zin voor nostalgie zullen dit gerecht met plezier naar binnen werken. Dit (stevig) nagerecht kan je ook serveren bij de brunch.

Ingrediënten

  • 4 sneetje krentenbrood
  • 1 dl melk
  • 1 dl room
  • 20 g vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 snuifje kaneelpoeder
  • boter
  • 100 g notenmix
  • 75 g suiker
  • 6 dl vanille-ijs
  • 1 koffie
  • 40 g rozijnen
  • 1 scheutje bruine rum
  • 3 ei

Benodigdheden

  • een vel bakpapier of een bakmatje
  • een broodmes
  • keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Koop een bij voorkeur ongesneden krentenbrood bij de bakker. Voor het verloren brood kan je dan extra dikke sneden gebruiken.
Doe de rozijntjes in een schaal en geef ze een bad van rum. Laat de rozijnen een uurtje wellen in de drank.

Het ijs en de nootjes

Zet een klein kopje extra-extra-sterke koffie. Stop zoveel mogelijk aroma in zo weinig mogelijk koffie. Laat het kopje troost afkoelen.
Hak de noten grof met een scherp koksmes. Vermijd om de noten te malen in een hakmolen.
Zet een vlakke bakplaat klaar en leg er een bakmatje op of een vel bakpapier.
Strooi de suiker in een pan, samen met een scheutje water. Brand er een matig vuur onder.
Laat de suiker smelten en licht goudgeel karameliseren. Strooi de gehakte noten in de gloeiend hete suiker en roer even. Giet het hele kleverige zaakje op de bakmat. Laat de ‘koek’ van suiker en nootjes volledig afkoelen.Tip: Giet water in je pan zodat de suikerresten niet aanbranden. Dan kan je ze ook makkelijker schoonmaken.
Hak de gekarameliseerde nootjes in kleine stukken. Die mogen gerust ongelijkmatig zijn.
Schep het (harde) vanilleijs in een mengschaal en schenk er de koude sterke koffie bij. Meng het plasje sterke koffie doorheen het ijs.
Laat de rozijnen goed uitlekken (knijp ze even) en meng ze doorheen het ‘café-glacé’-ijs. Meng ook de helft van de karamelnoot door het ijs. (Bewaar de rest om er de borden mee af te werken, of eet ze als snoepje.)
Plaats het halfzachte ijsmengsel opnieuw in de diepvriezer en laat het opstijven. Reken hiervoor toch minstens een uur.

Afwerking

Neem een ruime mengschaal en breek er de eieren in.

Schenk er de room en de melk bij. Kluts alles grondig.
Snij een malse vanillestok overlangs in twee en schraap er alle zwarte zaadjes uit. Doe de vanille in het eiermengsel, samen met een snuifje kaneel en wat vanillesuiker. Tip: Stop lege vanillepeulen in een bokaal met kristalsuiker. Geef de suiker wat tijd om te veranderen in vanillesuiker.
Snij toasten van krentenbrood die zo’n 2 centimeter dik zijn. De buitenste broodkorst gebruik je niet. Snij ook het grootste deel van de korstjes van elke snee brood.
Smelt een flinke klont boter in een (kleinere) braadpan op een matig vuur.
Sop elke dikke snee krentenbrood in het eiermengsel en leg het brood in de bruisende boter. Bak het verloren brood goudbruin langs de beide zijden. (Bedek het oppervlak van de pan zoveel mogelijk met verloren brood, om te vermijden dat de boter snel verbrandt.)
Leg het gebakken brood even op een vel keukenpapier. Laat de overtollige boter weglekken.
Serveer iedereen een warme snee verloren krentenbrood en leg er een bol café-glacéijs met rozijntjes bovenop. Werk elk bord af met wat gehakte gekarameliseerde nootjes.
Verloren krentenbrood en café glacé met karamelnoten