Verloren brood met appel en speculaas

Eieren zijn voedzaam, veelzijdig en niet duur. Jeroen gebruikt ze deze keer voor een dessert of tussendoortje op basis van een klassieker. Met verse appel en krokante speculaas erbij wordt verloren brood gegarandeerd een winner. Dit gerechtje is ook ideaal om samen met de kinderen klaar te maken.

Ingrediënten

  • 8 plak brood
  • 16 speculaaskoekje
  • 2 appel
  • 2 ei
  • 25 cl melk
  • 1 vanillestokje
  • boter
  • zout
  • nootmuskaat
  • suiker

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Verloren brood met appel en speculaas

Klop de eieren los en voeg de koude melk toe.

Voeg er een snuifje zout aan toe en een beetje vers geraspte muskaatnoot. (Je kan de muskaatnoot ook vervangen door een snuifje kaneelpoeder.)

Snij het vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes eruit met de punt van het mes. Voeg deze toe aan het eiermengsel. Roer alles goed los en zet even opzij.

Smeer de sneetjes brood met een beetje boter. Leg de helft ervan opzij, om straks de ‘boterhammen’ af te dekken.

Snij de appels in dunne schijfjes en schik ze op de sneetjes brood.

Bedek de appels met de speculaaskoekjes.

Leg nu telkens het tweede sneetje brood erbovenop en druk stevig aan. Leg de boterhammen in een ruime ovenschaal.

Neem het eiermengsel erbij en giet het met de pollepel over de boterhammen. Laat ze goed weken, terwijl je de boterhammen af en toe omdraait.

Neem een ruime pan en smelt er een klont boter in. Bak de boterhammen bruin aan beide zijden. Bestrooi de boterhammen tijdens het bakken met een beetje suiker zodat ze een beetje karameliseren.

Als je dit recept als dessert klaarmaakt, kan je er een bolletje vanille-ijs bij serveren.

tip Stop de zaadhuls van de vanillestok in een pot kristalsuiker. Al na een paar dagen verandert de suiker in vanillesuiker.
Verloren brood met appel en speculaas