Venkelworst, tomatensla en puree met lente-ui en basilicum

De ‘salsiccia’ is een smakelijke Italiaanse braadworst, eerder grof gemalen en gekruid met o.a. venkelzaad. Zo wordt een simpele braadworst toch een beetje een delicatesse. Jeroen serveert ze met een frisse tomatensla en puree boordevol snippers lente-ui en basilicum. Qua zonnig gehalte kan zo’n bordje wel tellen, en reken maar dat alles met smaak wordt verorberd.

Ingrediënten

  • 4 venkelworst
  • boter
  • 30 g boter
  • 1 kg aardappel
  • 2 sjalot
  • een scheutje balsamico
  • een scheutje olijfolie
  • 500 g kerstomaten
  • 0.5 bussel bieslook
  • 1 eierdooier
  • 1 dl melk
  • 8 lente-uitje
  • 1 bussel basilicum

Benodigdheden

  • een aardappelstamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Haal de worsten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Schil de loskokende aardappelen, halveer ze en kook ze gaar in water met een snuif zout.

Snij de gepelde sjalotten eerst overlangs in twee en vervolgens in zo klein mogelijke snippers. In een vinaigrette zijn grote stukken sjalot minder smakelijk.

Doe de snippers in een schaal en schenk er balsamico en een bodempje fijne olijfolie over.

Snij de kerstomaten in kwartjes. Doe ze in de schaal en meng.

Snij de bieslookpijpjes zeer fijn en roer ze door de tomatensla.

Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur. Laat de boter bruisen en leg het vlees in de pan. Zet het vuur iets zachter en laat de kruidige venkelworsten traag bakken en garen tot in de kern. Draai de salsiccia tussendoor een keer om.

tip Gebruik een braadpan die net voldoende groot is voor de portie worsten. Dan zal het braadvet niet snel verbranden. Je kan een paar gaatjes in de worsten prikken, maar als ze op kamertemperatuur zijn en traag bakken, is het wellicht overbodig.

Plet de gaargekookte aardappelen tot puree. Voeg een scheut melk toe, de dooier van het ei en een klont boter. Stamp en meng alles tot een smeuïg resultaat. Breng de puree op smaak met een beetje zout.

Snij de lenteuitjes in zo fijn mogelijke ringen en snipper de basilicumblaadjes fijn. Roer beide door de warme aardappelpuree, kort voor het serveren.

Kruid de tomatensla met versgemaen peper en een beetje zout.

Schep op ieders bord een portie van de puree, lepel er salade van kerstomaten langs en leg er een versgebakken venkelworst bovenop.

Venkelworst, tomatensla en puree met lente-ui en basilicum