Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

Koken met venkel vraagt voor sommige mensen een klein beetje culinaire moed. Deze groente met een zacht anijsaroma is in elke supermarkt of groentewinkel te verkrijgen, maar ze verdient het om door nog meer mensen ontdekt te worden. In Vlaanderen hebben we immers excellente venkelkwekers. In dit recept gebruikt Jeroen de venkel als soepgroente, gecombineerd met stukjes pittige Spaanse chorizo.

Ingrediënten

  • 2 aardappel
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 koffielepel saffraan
  • 1 scheutje citroensap
  • 1 scheutje anijslikeur
  • 1 steranijsje
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 bouquet garni
  • 1 dl room
  • 1 klontje boter
  • 0 olijfolie
  • 4 plak chorizo
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 2 venkelknol

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

Versnipper de look en snij de ui in grove stukken. Doe hetzelfde met de venkel, maar hou (een deel van) de fijne groene blaadjes apart. Die gebruiken we later als garnering.

Stoof de uien, de look en de venkel samen aan in een beetje boter. Doe dit op een matig vuur en roer alles goed om want de groenten mogen niet kleuren.

Voeg in een kopje het citroensap en de saffraandraadjes samen en roer. Giet het felgele mengsel in de pot met groenten. Roer alles goed om.

Giet een flinke scheut anijslikeur (pastis) in de pot. Wie van een beetje spektakel houdt, mag dit flamberen. Anders laat je alles nog even stoven, zodat de alcohol kan verdampen.

Bind met keukentouw de ingrediënten van de bouquet garni (kruidentuiltje) samen: peterseliestengels, enkele takjes tijm en een paar laurierblaadjes.

kookvraag
Hoe maak ik een bouquet garni?

Blus met de kippenbouillon en voeg de bouquet garni en het steranijs toe. Schil en versnijd de aardappels en doe ook deze bij de soep.

Zet het deksel op de pot en laat de soep 45 à 60 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.

Vis het steranijs en het kruidentuiltje uit de soep en mix ze fijn.

Voor een meer verfijnd gerecht kan je de soep zeven en/of er room aan toe voegen.

Laat de gemixte soep nog even verder pruttelen op een zacht vuur.

Snij de dikke sneetjes chorizo in kleine blokjes (brunoise). Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de stukjes Spaanse worst kort aan. Hou ook de roodgekleurde bakolie bij.

kookvraag
Wat is Brunoise?

Kruid de soep naar smaak met peper van de molen en wat zout. Serveer in diepe borden en garneer elk bord met de blokjes chorizo, enkele fijne takjes venkelgroen en druppel er een beetje rode bakolie overheen.

Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo