Venkelsalade van gegrilde zwaardvis en gamba’s met romescosalsa

Een rijke salade met stukjes gegrilde zwaardvis en gamba’s afgewerkt met een typische Spaanse romescosalsa. Onze versie is helemaal niet pikant, zo kan jong en oud mee genieten. 

Ingrediënten

  • 800 g aardappelen
  • 0 een snuifje zout
  • 20 gamba
  • 0 olijfolie
  • 1 citroen
  • 0 een snuifje paprikapoeder
  • 0 enkele takjes tijm
  • 1 teentje look
  • 300 g zwaardvisfilet
  • 2 paprika
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 een snuifje zout
  • 1 venkel
  • 0 water
  • 2 sjalot
  • 0 een bakje kerstomaten
  • 1 teentje look
  • 100 g pijnboompitten
  • 100 g amandelschilfers
  • 1 bussel waterkers
  • 100 g rucola

Benodigdheden

  • een barbecue, een diep bord, een mandoline, een slakom, zilverpapier

Partners

Bereiding

De aardappelen en de gamba's

Spoel de aardappelen onder koud water en kook ze gaar in de schil. Voeg een snuifje zout toe aan het water.

Maak de gamba’s schoon.

De marinade voor de vis

Meng olijfolie, het citroensap van 1 citroen, 1 fijngesneden lookteentje, een snuifje paprikapoeder en enkele takjes tijm in een diep bord. Leg hierin de gamba’s en de zwaardvis.

De romescosalsa

Snij de paprika’s doormidden, leg ze op zilverpapier en besprenkel de binnenkant met olijfolie, zout en peper. Wikkel dan de paprika’s in het zilverpapier en leg ze ongeveer 10 minuten op de barbecue om te garen.

Rasp de venkel tot dunne schijfjes op de mandoline. En leg deze in ijswater. 

Snij de sjalotten en tomaten brunoise, voeg hieraan nog een teentje look en olijfolie toe. Dit is de basis voor de romescosalsa. 

Haal de paprika van de barbecue, verwijder de schil en de pitjes en snij ook de gegrilde paprika brunoise. Voeg hem dan bij de salsa en voeg nog peper/ zout/ olijfolie toe naar smaak. 

Laat wat vetstof verhitten in een pan en kleur de pijnboompitjes en amandelschilfers goudbruin. (Opletten: dit duurt niet lang, blijf dus goed bij het vuur en roer regelmatig om.)

Snij dan de geroosterde amandelschilfers fijn en voeg deze ook bij de salsa.

De salade & de afwerking

Spoel de waterkers en rucola en laat ze samen met de venkel in het ijswater uitlekken alvorens je alles mengt in een slakom. Snij de kerstomaatjes doormidden en voeg ze bij het geheel. Werk dan de salade af met de gegrilde pijnboompitjes.

Snij nu de gekookte aardappelen doormidden en gril ze op de barbecue.

Haal ook de gamba’s en zwaardvis uit de marinade en gril ze mee op de barbecue. (De gamba’s hebben minder gaartijd nodig, haal ze er dus tijdig af. Voor de zwaardvis reken je ongeveer 10 – 15 minuten afhankelijk van de grootte.)

Snij de zwaardvis nog in dunne plakjes zodra hij van de gril komt. 

Dresseer de salade en de vis op het bord en werk af met de romescosalsa. Smakelijk!

Venkelsalade van gegrilde zwaardvis en gamba’s met romescosalsa