Venkelsalade met aardappel, mimosa en zalm

Deze heerlijke maaltijdsalade bevat alles voor een gezonde lunch: knapperige groentjes zoals venkel en radijsjes, mimosa (oftewel geplette eitjes), plakjes aardappel, sappige stukjes zalm en tot slot een frisse dressing op basis van zure room met groene kruiden, augurken en kappertjes.

Ingrediënten

  • 400 g vastkookaardappel
  • 400 g zalm
  • flinke scheut witte wijn
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • snuif peper
  • snuif grof zout
  • 3 ei
  • 1 venkel
  • 1 bussel radijzen
  • 200 g zure room
  • 2 eetlepel augurken
  • 2 eetlepel kappertjes
  • enkele takken peterselie
  • enkele takken dille
  • citroen
  • scheutje olijfolie
  • scheut witte wijnazijn

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Kook de aardappelen gaar in gezouten water, je hoeft ze nog niet te schillen.

Leg de zalm in een ovenschaal samen met een scheut witte wijn, zout, peper, tijm en laurier. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie, zet ongeveer 20 minuten in de oven op 180°.

Kook de eitjes voor 8,5 minuten. Als ze hardgekookt zijn, laat ze afkoelen. Pel en plet ze vervolgens met een vork in een kom. Dit wat men mimosa noemt.

Snijd de venkel in twee en haal er de harde kern uit. Rasp de rest in dunne slierten. Snijd het groen en de puntjes van de radijzen en snijd ze vervolgens in schijfjes.

tip
Leg de gesneden groentjes in een kom met ijswater (water en ijsblokken), zo blijven ze lekker krokant.

Doe de zure room in een kom, klop ze op en voeg er gesneden peterselie, een beetje dille, fijngesneden augurkjes en kappertjes, zout, peper en citroenzeste aan toe. Meng goed.

Giet de aardappelen af en schil ze. Snijd in schijfjes en doe in een kom samen met de venkel en radijsjes, die ondertussen uitgelekt zijn. Kruid bij met zout, peper, olijfolie en witte wijnazijn.

Serveren: leg de salade op een bord met de mimosa, stukjes zalm erbovenop en tot slot afwerken met de tartaar van zure room.

Venkelsalade met aardappel, mimosa en zalm