Venkel à la flamande met crème van witte boontjes

De veggies worden op hun wenken bediend met een volwaardige, vleesloze maaltijd waarin de hoofdrol is weggelegd voor venkel. Jeroen braiseert de venkel in een grote pan en maakt er gekookte en fijngehakte eitjes in gesmolten boter bij.

Ingrediënten

  • een klont boter
  • 120 g boter
  • 2 venkel
  • een snuif chiliflakes
  • 1 steranijs
  • enkele takjes tijm
  • tijm
  • 3 laurierblaadje
  • een snuif zout
  • 4 ei
  • 2 blikje witte bonen
  • 1 teentje look
  • een scheut olijfolie
  • 4 eetlepel panko
  • 4 eetlepel uitjes
  • een snuif peper
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • een snuif nootmuskaat

Benodigdheden

  • blender
  • zeef
  • stoofpot

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Zet een pan op het vuur en laat een klont boter smelten. Snijd de venkels doormidden en verwijder de harde kern. Leg de venkels in de pan en voeg er een scheut water aan toe. Doe er de kruiden bij en zet een deksel op de pan. Laat rustig smoren.

Kook de eieren gaar in 8 tot 10 minuten.

Giet de witte bonen door een zeef en spoel ze. Pel de look. Doe de bonen in een steelpannetje met de look en een scheut water, voeg de kruiden toe en warm het op.

Zet een pannetje op het vuur en laat een scheut olie heet worden. Rooster de panko en de gebakken uitjes goudbruin en kruid af met peper en zout. Laat het even uitlekken op een vel keukenpapier.

Giet de eieren af en hou ze even apart.

Doe de boter in een steelpan en laat ze zachtjes smelten.

Giet ondertussen de boontjes door een zeef, haal de rozemarijn en de laurier eruit en doe ze samen met de look, een beetje van het kookvocht van de venkels en een klontje boter in de blender. Voeg er een flinke snuif zout en wat peper aan toe en mix tot een gladde crème.

Pel de eieren, hak ze fijn en voeg ze toe aan de gesmolten boter. Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en pers er het citroensap bij.

Schep de crème van witte boontjes in een groot bord en schik er een stuk venkel op. Lepel er de botersaus met ei over en werk af met de krokante pankomix.

Venkel à la flamande met crème van witte boontjes