Een tajine heeft niet enkel een bijzondere vorm, het is ook een heel ingenieuze stoofpot. De dampen kronkelen tot in het puntje van het deksel, ze condenseren en druppelen naar beneden. Zo wordt de bereiding continu bevochtigd en eindig je met een smakelijke stoofschotel. Dit tajinegerecht is vegetarisch, met bulgur (korrels gemaakt van tarwe), kikkererwten, veel verse groenten en een selectie geurige specerijen.

Ingrediënten

  • 4 dl groentebouillon
  • 150 g bulgur
  • 250 g kikkererwten
  • 2 wortel
  • 4 stengel selder
  • 1 courgette
  • 0.25 spitskool
  • 2 ui
  • 2 teentje look
  • 50 g olijven
  • 40 g gember
  • 0 koriander
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 0.5 eetlepel paprikapoeder
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 1 kaneelstokje
  • 0 olijfolie
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een fijne rasp
  • een zeef
  • een tajine

Partners

Bereiding

Bereiding

Ontdooi een beetje groentebouillon.
Pel de uien, halveer ze en snij ze in grove snippers.
Verhit de schaal van de tajine op een matig vuur. Schenk er een scheut olijfolie in.
Stoof de stukjes ui zo’n 5 minuten in de hete olijfolie. Zet het vuur na een paar minuten zachter.
Pel tussendoor de look en hak de tenen fijn. Plet ze ten slotte tot pulp, doe de lookpulp in de tajine en roer.
Schil de gember en rasp het stukje knol fijn boven de stoofschaal.
Strooi een snuif komijnpoeder, een snuif kurkuma en evenveel paprikapoeder over de uien. Voeg ook een veilig snuifje hete cayennepeper toe.
Schil de wortelen, verwijder het kontje en snij de groente in grove rondjes.
Spoel de selder en verwijder het loof. Snij de stengels in schijfjes van maximaal een centimeter dik.
Spoel de kool. Verwijder het buitenste blad van het stuk spitskool dat je wil gebruiken. Snij de kool in grove stukken.
Spoel de courgette, snij de uiteinden weg en verdeel ze (ongeschild) in dikke plakken van zo’n centimeter breed.
Strooi de bulgur bovenop de gekruide uien en roer even. Laat de korrels even meestoven.
Voeg nu de stukjes wortel en selder toe. Laat de taaiste groenten al enkele minuten stoven.
Roer even en schenk er vervolgens de groentebouillon over.
Doe ook de stukken courgette en spitskool in de pot.
Giet de inhoud van het blik kikkererwten in een zeefje en spoel ze onder stromend water. Strooi de kikkerwten in de tajine.
Voeg een kaneelstokje toe.
Plaats het deksel op de tajine en laat het groentegerecht ongeveer 30 minuten zacht pruttelen.
Roer even door het stoofgerecht. Proef en beslis of je wat zout wenst toe te voegen.
Spoel de koriander en scheur de blaadjes bovenop de dampende groenten.
Strooi een portie kleine ontpitte olijfjes over de tajine. (Wie grotere olijven gebruikt kan ze best halveren of grof hakken.)