Vegetarische Pad Thai

Oorspronkelijk was Pad Thai een gerecht dat verkocht werd als streetfood, maar intussen is het uitgebloeid tot een nationaal gerecht in Thailand. De klassieke Pad Thai wordt geserveerd met zowel tofu als garnalen. Jeroen bereidt een vegetarische variant van het gerecht.

Ingrediënten

  • 400 g rijstnoedels
  • 3 eetlepel tamarindepasta
  • 3 eetlepel sojasaus
  • 3 eetlepel sweet chilisaus
  • 150 g sugar snaps
  • 2 courgette
  • 80 g bamboescheut
  • 1 scheutje sesamolie
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1 duim gember
  • 250 g oesterzwam
  • 1 scheutje arachideolie
  • 4 ei
  • 1 handvol pindanoten
  • enkele takjes koriander
  • enkele blaadjes muntblaadjes

Benodigdheden

  • Een wok
  • een fijnrasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng een ruime pot gezouten water aan de kook. Doe er de noedels in en kook ze net gaar zoals vermeld staat op de verpakking. 

Neem een steelpannetje. Doe er de tamarinde, sweetchilisaus en sojasaus in. Verwarm op een zacht vuurtje en meng onder elkaar tot ze een gladde saus vormen. 

Giet de noedels af wanneer ze gaar zijn en spoel ze onmiddellijk onder koud water om te vermijden dat ze verder garen. Zet het vergiet in een kom en vang het vocht op.

Verwarm een ruime pan of wok op een zacht vuur.

Spoel de sugar snaps en de courgette. Giet de bamboescheuten af. 

Besprenkel de noedels met sesamolie.

Pel de sjalot en snijd in fijne ringetjes. Pel en plet de look. Schil en rasp de duim gember. Verhoog de temperatuur van de wok en bak er de sjalot, look en gember in.

Snijd de courgette overlangs in twee en vervolgens in fijne halve maantjes.

Voeg een deel van de courgette met enkele sugarsnaps, enkele oesterzwammen (in stukken  gescheurd), een deel van de gegaarde noedels en een straaltje vocht van de noedels toe aan de wok. Laat het geheel even bakken.

tip Bereid de Pad Thai in verschillende keren zodat alle groenten de kans krijgen om te bakken.

Voeg er enkele lepels van de saus en enkele bamboescheuten aan toe en meng onder de groenten en de noedels. 

Laat in een andere pan een scheutje neutrale olie heet worden. Bak voor iedere portie een spiegelei.

Snijd de geroosterde pindanoten fijn.

Schep de Pad Thai op een bord. Doe er wat geroosterde pindanoten over. Werk het bord af met het gebakken spiegeleitje en enkele blaadjes munt en koriander.

Vegetarische Pad Thai