Vegetarische koude schotel

Een frisse en lichte vegetarische maaltijd met gevulde tomaten, gegrilde halloumi en rolletjes van groene asperges en courgette. Meer heb je niet nodig op een warme zomerdag.

Ingrediënten

  • 1 bussel groene asperges
  • 200 g kerstomaten
  • 2 zakje mozzarella
  • enkele basilicumblaadjes
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 4 ei
  • 4 tomaat
  • 1 courgette
  • Provençaalse kruiden
  • 1.5 dl water
  • currypoeder
  • kurkuma
  • paprikapoeder
  • komijn
  • 100 g couscous
  • enkele takjes citroenmelisse
  • enkele takjes koriander
  • enkele takjes peterselie
  • 200 g feta
  • natuurazijn
  • gerookt paprikapoeder
  • 2 pakje halloumi
  • 2 eetlepel honing
  • cayennepeper
  • rozemarijn
  • 1 friseesalade
  • grof zout
  • 1 avocado

Benodigdheden

  • kleine spiesjes
  • een parisiennelepel
  • een mandoline
  • een barbecue of grillpan

Partners

Bereiding

Bereiding

Maak de asperges schoon en kook ze 3 tot 4 minuten in gezouten water. Spoel ze onder koud water en laat ze afkoelen in koud water.

Laat de mozzarellabolletjes uitlekken. Halveer de kerstomaten. Steek de mozzarella op spiesjes, afgewisseld met de kerstomaten en blaadjes basilicum. Sprenkel er wat olijfolie over en kruid met peper en zout. Bewaar in de koelkast.

Kook de eieren 8 minuten net niet hard.

Maak met een scherp mes een kruis in de tomaten. Dompel ze in kokend water en doe ze dan meteen in koud water. Pel de tomaten. Snijd het hoedje van de tomaten en hol ze uit met een parisiennelepel.

Snijd de courgette in dunne plakken met een mandoline. Wrijf ze in met olijfolie en kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden. Grill de courgette op de barbecue of in een grillpan.

Verwarm het water op het vuur met een snuif currypoeder, kurkuma, paprikapoeder, komijn, peper en zout.

Doe de couscous in een kom. Giet er de bouillon over en laat wellen.

Laat de couscous volledig afkoelen.

Snipper de takjes citroenmelisse, koriander en peterselie. Meng ze door de couscous. Verkruimel er de feta bij. Doe er een flinke scheut olijfolie en wat azijn bij. Breng op smaak met peper, zout en gerookt paprikapoeder. Schep alles goed door elkaar.

Vul de tomaten op met de kruidige couscous.

Snijd de halloumi in dunne plakken. Meng de honing met cayennepeper en een snuif rozemarijn. Marineer de plakken halloumi hierin.

Grill de halloumi kort aan beide kanten in een hete grillpan of op de barbecue.

Was de friseesalade en laat uitlekken in een vergiet. Meng met wat olijfolie en azijn.

Rol telkens een vijftal asperges in een plakje gegrilde courgette.

Doe wat friseesalade op een bord. Leg er een gevulde tomaat, een plak gegrilde halloumi, een spiesje met tomaat-mozzarella en een courgette-aspergerolletje op.

Pel en halveer de eieren. Leg ze op het bord en strooi er wat grof zout over.

Pel de avocado en snijd het vruchtvlees in plakken. Leg ze bij de rest van de koude schotel.

Vegetarische koude schotel