Vegetarische groenteschotel

Gehakt ‘Parmentier’ is een klassieke ovenschotel in laagjes. Maar denk het gehakt gewoon even weg. Voor wie principieel of tussendoor eens een maaltijd wil zonder vlees, is dit een ideaal gerecht. Jeroen combineert een hele waaier aan verse groenten met een dikke laag smakelijke aardappelpuree. Een mengeling van paneermeel en Italiaanse pecorino zorgen voor een pittig en smaakvol kaaskorstje.

Ingrediënten

  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 250 g paddenstoel
  • 2 wortel
  • 0.5 venkel
  • 4 stengel selder
  • 1 paprika
  • 0.5 aubergine
  • 0.5 courgette
  • 2 tomaat
  • 1 koffielepel sambal
  • 80 g tomatenpuree
  • 1 takje tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 1 dl wijn
  • 100 g pecorino
  • 50 g paneermeel
  • peper
  • zout
  • klontje boter
  • 1 dl melk
  • 800 g aardappel
  • 1 ei

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een kaasrasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Vegetarische groenteschotel

Spoel alle groenten schoon.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout.

Pel de uien en snipper ze in fijne stukjes.

Pel de look, snij de teen in stukjes en plet ze vervolgens tot pulp. Gebruik daarvoor de zijkant van het lemmet van je keukenmes.

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een scheutje olijfolie in.

Stoof de stukjes ui en de lookpulp in de olijfolie.

Controleer de paddenstoelen en snij ze in schijfjes. Voeg nu al de paddenstoelen toe, zodat ze even een beetje vetstof kunnen opnemen en smakelijker bakken. Laat ze kort op een hoog vuur bakken.

Zet het vuur zachter. Vanaf nu voegen we eerst de harde groenten toe aan de stoofpot. De zachtere groenten, die een korte gaartijd hebben, gaan er als laatste in.

Schil de wortels en snij ze overlangs in schijven. Snij ze vervolgens in kleine kubussen.

Verwijder het taaie wortelstuk en hart van de venkel. Snij de groente in fijne stukjes.

Schil de selder met de dunschiller om de taaie vezels te verwijderen. Hak de stengels in fijne stukjes en laat ze meestoven.

Schil de rode paprika en verdeel de vrucht in kwarten. Verwijder de zaadlijsten en snij de groente in kleine blokjes. Ook de stukjes paprika kunnen meteen in de stoofpot.

Schil de aubergine, snij ze in plakjes, vervolgens in reepjes en tenslotte in blokjes. Laat de aubergine meestoven.

Doe hetzelfde met de courgette, al hoef je deze niet te schillen.

Snij de tomaten in stukjes en laat ze als laatste meestoven. Roer even door de groentemengeling.

Voeg de sambal toe. Gebruik naar persoonlijke smaak meer of minder van het pittige goedje.

Schep de tomatenpuree bij de gestoofde groenten. Roer de puree door de groenten en laat ze kort meestoven.

Rits de blaadjes van de verse tijm en hak het kruid fijn. Doe de stukjes tijm, samen met de laurier in de pot.

Blus de groentestoofpot met de rode wijn

Proef de gestoofde groenten en kruid ze naar smaak met wat peper en zout.

Giet de gekookte aardappelen af en stamp ze fijn. Doe een flinke klont boter in de puree. Voeg de melk toe en ook het ei. Stamp meteen verder zodat je geen eierklonters krijgt. Proef de puree en voeg naar smaak wat zout toe.

Vis de blaadjes laurier uit de gestoofde groenten.

Neem een grote ovenschaal en doe daarin de mengeling van gestoofde groenten.

Spatel de aardappelpuree over de groentenmix. Strijk het oppervlak glad.

Zet de grill van je oven op.

Rasp de pecorino fijn in een schaaltje. Dit is een Italiaanse schapenkaas met heel wat pit en smaak. Voeg vervolgens het paneermeel toe en meng de kaas en de broodkruimels.

Strooi het mengsel van kaas en broodkruim over de ovenschotel.

Plaats de ovenschaal enkele minuten onder de hete grill. Zodra er een goudbruin korstje verschijnt kan je de schotel serveren.

Vegetarische groenteschotel