Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

Een ovenschaal Satéprikkers

Bereiding

De aubergineburgers

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Klop de eieren los in een schaal met een scheutje olie. Meng de bloem met peper, zout en paprikapoeder in een tweede schaal. Doe het broodkruim in een derde schaal.

Snijd de aubergine in dikke, schuine plakken ter grootte van het broodje.

Pel de ui en snijd hem in dikke ringen. Wrijf de uiplakken in met neutrale olie.

Haal de plakken aubergine eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het broodkruim.

Verhit een grillpan op het vuur. Zet een tweede grote pan met 1 tot 2 cm neutrale olie op een hoog vuur.

Bak de uien aan beide kanten in de grillpan en leg ze op een bakplaat met bakpapier of een siliconen matje.

Bak de aubergines aan beide kanten goudbruin in de pan met olie. Leg ze ook op de bakplaat.

Laat de uien en aubergines 20 tot 30 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.

Snijd de korsten van de kaas en leg de plakjes op de aubergines en de uien. Zet in de oven tot de kaas gesmolten is.

Jeroens burgersaus

Splits de eieren. Vries het eiwit eventueel in voor later gebruik.

Doe de eierdooiers in een maatbeker met de mosterd, een scheutje lauw water en een scheut dragonazijn.

Kneus en pel de knoflook. Snipper hem fijn en doe hem bij de eierdooiers. Mix tot mayonaise terwijl je er in een fijne straal de olie bij giet.

Snijd de augurken grof. Doe ze bij de mayonaise met de ketchup en de krokante uitjes en mix. Kruid met cayennepeper en gerookt paprikapoeder.

Afwerken en serveren

Snipper en spoel de ijsbergsla. Laat hem uitlekken in een vergiet. Snijd de tomaat in plakken.

Snijd de broodjes doormidden en rooster ze in de broodrooster.

Smeer wat burgersaus op de onderkant van een broodje. Leg er een plak ui met kaas, een plak tomaat, wat ijsbergsla en wat saus op. Eindig met een plak aubergine met kaas.

Snijd de augurk in plakken en verdeel ze over de burgers. Smeer de bovenkant van het broodje in met burgersaus en leg het op de burger. Steek er een satéprikker door zodat alles goed blijft zitten.

4 personen

60 minuten

Benodigdheden:

Een ovenschaal Satéprikkers

Ingrediënten

Vegetarische cheeseburger met Jeroens burgersaus

Een vegetarische burger van krokant gebakken aubergine en ui met een plak Belgische kaas: een perfect vegetarisch gerecht voor een doordeweekse dag dat bovendien snel klaar is. Jeroen maakt er zijn speciale burgersaus bij die de burgers nog lekkerder maakt.

Bereiding

De aubergineburgers

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Klop de eieren los in een schaal met een scheutje olie. Meng de bloem met peper, zout en paprikapoeder in een tweede schaal. Doe het broodkruim in een derde schaal.

Snijd de aubergine in dikke, schuine plakken ter grootte van het broodje.

Pel de ui en snijd hem in dikke ringen. Wrijf de uiplakken in met neutrale olie.

Haal de plakken aubergine eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het broodkruim.

Verhit een grillpan op het vuur. Zet een tweede grote pan met 1 tot 2 cm neutrale olie op een hoog vuur.

Bak de uien aan beide kanten in de grillpan en leg ze op een bakplaat met bakpapier of een siliconen matje.

Bak de aubergines aan beide kanten goudbruin in de pan met olie. Leg ze ook op de bakplaat.

Laat de uien en aubergines 20 tot 30 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.

Snijd de korsten van de kaas en leg de plakjes op de aubergines en de uien. Zet in de oven tot de kaas gesmolten is.

Jeroens burgersaus

Splits de eieren. Vries het eiwit eventueel in voor later gebruik.

Doe de eierdooiers in een maatbeker met de mosterd, een scheutje lauw water en een scheut dragonazijn.

Kneus en pel de knoflook. Snipper hem fijn en doe hem bij de eierdooiers. Mix tot mayonaise terwijl je er in een fijne straal de olie bij giet.

Snijd de augurken grof. Doe ze bij de mayonaise met de ketchup en de krokante uitjes en mix. Kruid met cayennepeper en gerookt paprikapoeder.

Afwerken en serveren

Snipper en spoel de ijsbergsla. Laat hem uitlekken in een vergiet. Snijd de tomaat in plakken.

Snijd de broodjes doormidden en rooster ze in de broodrooster.

Smeer wat burgersaus op de onderkant van een broodje. Leg er een plak ui met kaas, een plak tomaat, wat ijsbergsla en wat saus op. Eindig met een plak aubergine met kaas.

Snijd de augurk in plakken en verdeel ze over de burgers. Smeer de bovenkant van het broodje in met burgersaus en leg het op de burger. Steek er een satéprikker door zodat alles goed blijft zitten.

Dagelijkse Kost een.be