Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Bereiding

Het stoofvlees

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Hak hem fijn en plet met een mes. Schil de wortel en snijd hem in kleine stukjes (brunoise). Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.

Kooktechniek

Uien snijden

Begin met je ui te schillen.

Dat doe je door de boven- en onderkant van de ui af te snijden. Daarna maak je een kleine inkeping van boven tot beneden. Zo kan je de buitenste blaren er vlot af trekken.

Snij de geschilde ui in tweeën. Dat doe je om meer houvast te krijgen. 

Om je uien grof te snijden, neem je een demi chefmes (of koksmes). Daarmee snij je halve ringen.

Laat je mes goed bewegen en hou het punt van je mes altijd op de plank. Wanneer je vast komt te zitten, draai je de ui om en begin je opnieuw.

Voor een versnipperde ui heb je twee messen nodig.

Met een aardappelmesje maak je voorzichtig inkepingen in de lengte van de ui, zonder hem tot achteraan door te snijden.

De achterkant van de ui houdt immers alles samen.

Daarna maak je in de hoogte drie nieuwe insnijdingen loodrecht op de vorige, opnieuw zonder de achterkant door te snijden.

Wanneer dat gebeurd is, snij je met een demi chefmes de ui in snippers. Het stukje dat je overhoudt, kan je gebruiken in een bouillon.

Bekijk de video

Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof de uien met de knoflook. Doe er de wortelbrunoise bij en laat even meestoven. Voeg er de champignons aan toe.

Snijd of scheur de seitan in blokjes. Smelt een klont boter in een pan en bak de seitanblokjes portie per portie rondom aan.

TIP

Seitan is gemarineerd en heeft voldoende smaak.

Doe de gebakken seitan bij de rest van de groenten.

Giet het bier in de kookpot en doe er de perensiroop bij.

Smeer mosterd op het brood en leg de boterhammen met de mosterdkant naar beneden in de pot. Zij zorgen voor de binding van de saus. Kruid met peper, zout en kruidnagels.

TIP

De seitan is gemarineerd in soja en die is van nature zout. Wees dus voorzichtig met het zouten.

Bind de rozemarijn, tijm en laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de pot. Zet een deksel op de pot.

Laat het stoofvlees 1,5 uur garen in de voorverwarmde oven.

De garnituur

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af.

Maak het witloof schoon en verwijder de harde kern. Snipper de stronken fijn en meng met mayonaise, zout, peper en een likje azijn.

Afwerken en serveren

Serveer het stoofvlees met witloofsla en gekookte aardappelen.

4 personen

140 minuten

Ingrediënten

Vegetarisch stoofvlees

Om de week af te sluiten maakt Jeroen een vegetarische versie van de favoriete Vlaamse klassieker: stoofvlees met gekookte aardappelen en witloofsla. Hij vervangt het vlees door seitan. Dat zijn gluten die gekneed worden zoals een brood en waaruit het zetmeel en de zemelen verwijderd worden. Dan wordt het gemarineerd in onder andere soja waardoor het veel smaak krijgt.

Bereiding

Het stoofvlees

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Hak hem fijn en plet met een mes. Schil de wortel en snijd hem in kleine stukjes (brunoise). Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.

Kooktechniek

Uien snijden

Begin met je ui te schillen.

Dat doe je door de boven- en onderkant van de ui af te snijden. Daarna maak je een kleine inkeping van boven tot beneden. Zo kan je de buitenste blaren er vlot af trekken.

Snij de geschilde ui in tweeën. Dat doe je om meer houvast te krijgen. 

Om je uien grof te snijden, neem je een demi chefmes (of koksmes). Daarmee snij je halve ringen.

Laat je mes goed bewegen en hou het punt van je mes altijd op de plank. Wanneer je vast komt te zitten, draai je de ui om en begin je opnieuw.

Voor een versnipperde ui heb je twee messen nodig.

Met een aardappelmesje maak je voorzichtig inkepingen in de lengte van de ui, zonder hem tot achteraan door te snijden.

De achterkant van de ui houdt immers alles samen.

Daarna maak je in de hoogte drie nieuwe insnijdingen loodrecht op de vorige, opnieuw zonder de achterkant door te snijden.

Wanneer dat gebeurd is, snij je met een demi chefmes de ui in snippers. Het stukje dat je overhoudt, kan je gebruiken in een bouillon.

Bekijk de video

Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof de uien met de knoflook. Doe er de wortelbrunoise bij en laat even meestoven. Voeg er de champignons aan toe.

Snijd of scheur de seitan in blokjes. Smelt een klont boter in een pan en bak de seitanblokjes portie per portie rondom aan.

TIP

Seitan is gemarineerd en heeft voldoende smaak.

Doe de gebakken seitan bij de rest van de groenten.

Giet het bier in de kookpot en doe er de perensiroop bij.

Smeer mosterd op het brood en leg de boterhammen met de mosterdkant naar beneden in de pot. Zij zorgen voor de binding van de saus. Kruid met peper, zout en kruidnagels.

TIP

De seitan is gemarineerd in soja en die is van nature zout. Wees dus voorzichtig met het zouten.

Bind de rozemarijn, tijm en laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de pot. Zet een deksel op de pot.

Laat het stoofvlees 1,5 uur garen in de voorverwarmde oven.

De garnituur

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af.

Maak het witloof schoon en verwijder de harde kern. Snipper de stronken fijn en meng met mayonaise, zout, peper en een likje azijn.

Afwerken en serveren

Serveer het stoofvlees met witloofsla en gekookte aardappelen.

Dagelijkse Kost een.be