Vegetarisch stoofpotje

Verse groenten vormen de basis van dit vegetarisch stoofpotje. Met wat witte boontjes erbij heb je voldoende vezels voor een volwaardige maaltijd. Voor het extra pit zorgen stukjes fetakaas en met verse kruiden wordt alles nog net dat tikkeltje frisser.

Ingrediënten

  • 200 g witte bonen
  • 2 teentje look
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 150 g zwarte olijven
  • 0.5 bussel groene asperges
  • 5 tomaat
  • 1 venkel
  • 5 dl groentebouillon
  • 200 g feta
  • 0 tijm
  • 0 marjolein
  • 0 basilicum
  • 1 koffielepel sambal
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Vegetarisch stoofpotje

Week op voorhand de witte bonen zoals aangegeven op de verpakking. (Doorgaans laat je ze best 6 tot 12 uur wellen in koud water.)

Maak alle groenten schoon in koud water.

Zet een potje met water op een matig vuur. Doe er een flinke snuif zout bij en kook de boontjes beetgaar. (Later zullen de boontjes nog verder garen in het stoofpotje.)

Ontvel de tomaten, snij ze in kwartjes en verwijder de zaadlijsten. (Tomaten ontvellen gaat makkelijk als je ze emondeert.) Snij het vruchtvlees in kleine dobbelsteentjes.

kookvraag
Emonderen

Schil de ui en snipper ze in niet al te kleine stukjes.

Pel de look en plet de teentjes tot pulp.

Verhit een scheutje olijfolie in een hoge pan of een stoofpot. Stoof daarin de ui en de look op een matig vuur.

Schil de paprika met de dunschiller en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in blokjes en laat die meestoven met de ui.

Snij de taaie bodem en het groene loof van de venkel en halveer de groente. Snij de venkel vervolgens in blokjes en laat ze meestoven.

Halveer de courgette, snij ze vervolgens in repen en dan in kubusjes. Ook deze groente mag mee de pan in.

Vaak worden groene asperges niet geschild, maar Jeroen kiest ervoor om dat toch te doen. Schil ze met je dunschiller en snij het taaiere onderste stukje eraf. Snij ook de aspergekopjes eraf en hou ze even apart. De rest van de asperges versnij je in rondjes van zo’n centimeter dik. Laat de stukjes asperge ook meestoven.

Voeg de tomatenblokjes toe aan de groentemengeling en schenk er de groentebouillon bij.

Laat het stoofpotje enkele minuutjes pruttelen op een zacht vuur en voeg er dan ook de witte bonen bij.

Hak de zwarte olijven grof. (Ontpit ze vooraf, als dat nodig is.)

Voeg de gehakte olijven en de kopjes van de asperges bij de stoofpot.

Laat het stoofpotje nog even sudderen tot de aspergekopjes beetgaar zijn. Laat de groenten zeker niet "plat" koken.

Snij de fetakaas in blokjes.

Pluk de verse kruiden en snij ze grof. Jeroen gebruikt enkele takjes tijm, marjolein en basilicum. Verwijder vooraf wel alle harde takjes en gebruik enkel de zachte blaadjes van de kruiden.

Wie van een beetje pit houdt, voegt een beetje sambal toe aan het stoofpotje. Roer alles goed om met een houten lepel.

Kruid het stoofpotje naar smaak met peper van de molen en wat zout. (Let op met de peper als je vooraf al sambal hebt gebruikt!)

Serveer het stoofpotje van groenten in een diep bord. Strooi er blokjes feta over en een royale portie verse kruiden.

Tip: Je kan dit gerecht ook afwerken met schilfers Parmezaanse kaas i.p.v. feta.

Vegetarisch stoofpotje