Varkenswangen met pruimen en dunne frietjes

Je kunt varkenswangen bereiden zoals je konijn klaarmaakt: met pruimen. Als je daar frietjes en een eenvoudige salade bij geeft, heb je Belgisch eten van de bovenste plank dat iedereen lust.

Ingrediënten

  • boter
  • 1 kg varkenswang
  • peper
  • zout
  • 200 g gerookt spek
  • 2 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 4 pruim
  • 3 eetlepel tarwebloem
  • 3 flesjes Sint-Bernardus abt 12
  • 3 eetlepel graanmosterd
  • 2 eetlepel pruimenconfituur
  • 1 kruidnagel
  • enkele jeneverbessen
  • 2 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 800 g frietaardappelen
  • 1 sjalot
  • een scheut natuurazijn
  • 1 kropsla
  • 0.5 bussel bieslook
  • een scheut slaolie
  • peper
  • zout
  • zout

Benodigdheden

  • een mandoline

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De varkenswangen

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Smelt een klont boter in een grote kookpot (cocotte).

Ontvlies de varkenswangen (of vraag aan de slager om dat te doen). Als je ze niet ontvliest, krullen ze tijdens het bakken. Kruid de wangen met peper en zout.

Bak de varkenswangen in de boter.

Snijd het spek in reepjes.

Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes.

Haal de varkenswangen uit de kookpot. Bak het spek in dezelfde vetstof. Doe er de ui en de look bij en laat mee bakken.

Snijd de pruimen in stukken en verwijder de pit.

tip In plaats van verse pruimen kan je ook gedroogde pruimen gebruiken.

Strooi wat bloem over het spek en de uien. Laat even mee bakken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Giet er het bier bij.

Leg de varkenswangen weer in de kookpot. Doe er de stukjes pruim, de graanmosterd en de pruimenconfituur bij. Kruid met peper en zout.

Kneus de kruidnagel en de jeneverbessen in een vijzel. Doe ze bij het vlees.

Bind de laurier en de tijm samen met keukentouw. Leg het bouquet garni in de kookpot.

Zet een deksel op de kookpot en laat ongeveer 2 uur verder garen in de voorverwarmde oven.

De frieten

Schil de aardappelen en snijd of rasp ze met de mandoline in heel fijne frieten.

Spoel de frietjes en dep ze goed droog met een schone keukenhanddoek.

Verwarm de friteuse tot 140 °C. Pocheer de frietjes in kleine porties in het frietvet. Doe ze in een schaal en laat ze helemaal afkoelen. Je mag ze zelfs een tijdje in de diepvriezer zetten.

De salade

Pel en snipper de sjalot. Giet er een scheut azijn over en laat marineren.

Maak de kropsla schoon en scheur de bladeren in stukken.

Snipper de bieslook en doe het bij de sjalot.

Doe de sla bij de sjalot en de bieslook en voeg er een lik slaolie aan toe. Kruid met peper en zout en schep goed door elkaar.

Afwerken en serveren

Verwarm de friteuse tot 180 °C.

Bak de frietjes een tweede keer zodat ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over.

Serveer de varkenswangen met de frietjes en de salade.

Varkenswangen met pruimen en dunne frietjes