Varkenswangen met kriekbier en peperkoek

Liefhebbers van klassieke stoverij moeten deze stoofpot eens uitproberen. Na lang garen veranderen de varkenswangen in stukjes botermals en smakelijk vlees. Het is varkensvlees om ‘u’ tegen te zeggen. De o-zo-belangrijke saus brengt Jeroen op smaak met een eerlijk en authentiek Belgisch kriekbier, wat peperkoek, mosterd en kersenconfituur. Dit is een gerecht om van te genieten. Lekker met waterkers, frietjes en natuurlijk een dot verse mayonaise.

TIP: Vraag aan je slager om de varkenswangen te ontvliezen, tenzij je daar zelf bedreven in bent.

Ingrediënten

  • 1 kg varkenswang
  • 75 cl kriekbier
  • 3 ui
  • 1 teentje look
  • 4 blaadje laurier
  • 4 takje tijm
  • 3 kruidnagel
  • 3 sneetje peperkoek
  • 3 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel kersenconfituur
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • waterkers of een sla naar keuze
  • verse frietjes
  • mayonaise

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Varkenswangen met kriekbier en peperkoek

Verwarm de oven voor tot 170°C.

Pel de uien en snipper ze zeer fijn. Pel de look en plet de teen tot pulp.

Verhit een grote stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in.

Stoof de stukjes ui, samen met de look. Roer af en toe en laat de uien niet bruin kleuren.

Snij de ontvliesde varkenswangen in twee gelijke stukken.

Verhit ook een braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in.

Bak de stukken varkenswang goudbruin in de hete pan. Kruid het vlees tussendoor met wat peper en zout. Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer en roer niet in de pan. Enkel de buitenkant van de wangetjes is nu van tel, dus het vlees hoeft binnenin niet gaar te zijn.

Schep de gekleurde stukjes vlees in de stoofpot met ui.

Giet het braadvet uit de pan en zet ze opnieuw op een matig vuur. Schenk het kriekbier over de bodem met aanbaksels van het vlees. Laat het bier opwarmen en roer tussendoor de bakresten los.

Schenk het warme bier in de stoofpot en voeg de kruidnagels toe. Zet het vuur zacht.

Verzamel takjes tijm en blaadjes laurier en bind ze tot een strak kruidentuiltje met behulp van een eindje keukentouw.

Schep een beetje kersenconfituur bij het vleesgerecht.

Smeer een flinke laag scherpe mosterd op de sneetjes peperkoek. Leg deze bijzondere boterhammen (mosterd naar onder) bovenop het stoofgerecht en zet het deksel op de pot.

Gaar de varkenswangen in de oven van 170°C gedurende anderhalf tot twee uur. (Controleer de varkenswangen. Het vlees hoort botermals te zijn.)

Neem tussendoor de tijd om verse frieten te maken en een frisse groene sla naar keuze. Ik verkies waterkers op smaak gebracht met wat olie, azijn en peper en zout.

Verwijder het uitgekookte kruidentuiltje uit de stoofpot en serveer de varkenswangen met saus in compagnie van frietjes, sla en verse mayonaise.

Varkenswangen met kriekbier en peperkoek