Varkensslaapjes met frietjes

Jeroens recept voor varkenswangen met oud bruin bier valt bij velen in de smaak. Voor dit stoofpotje werkt hij met de slaap, een minstens even lekker en dankbaar stuk varkensvlees. Serveer met een snelle witloofsalade en verse frietjes.

Ingrediënten

  • 1 kg varkensslaapjes
  • boter
  • peper
  • zout
  • 1 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 2 wortelen
  • 3 stengels bleekselder
  • 5 dl bruin bier
  • 2 eetlepel Luikse stroop
  • 2 eetlepel graanmosterd
  • 2 kruidnagels
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 sneetjes brood
  • scherpe mosterd
  • 1 kg frietaardappelen
  • zout
  • 4 stronkjes witloof
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 200 g veldsla
  • een scheutje azijn
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een friteuse
  • keukentouw
  • keukenpapier
  • een mandoline

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Ontvlies de varkensslaapjes (of vraag aan de slager om dat te doen).

Smelt een klont boter in een ruime kookpot en bak de varkensslaapjes aan. Kruid met peper en zout.

Pel de ui en snijd hem fijn. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes.

Schep het vlees uit de kookpot en zet het even aan de kant. Laat de braadjus in de pot. Stoof de stukjes ui en de knoflookpulp aan.

Schil de wortelen en snijd ze overlangs in kwarten. Snijd de groente vervolgens in kleine blokjes en voeg ze bij de ui.

Spoel de bleekselder en snijd de stengels in stukken. Doe ze ook in de kookpot.

Schep het vlees terug in de pot en bevochtig met bruin bier.

Voeg de Luikse siroop en de graanmosterd toe. Breng verder op smaak met de kruidnagels.

Bind de laurier, tijm en rozemarijn stevig vast met keukentouw tot een bouquet garni. Laat de kruidentuil meestoven. Kruid met peper en zout.

Snijd de korsten van het brood. Smeer wat scherpe mosterd op de sneetjes.

Leg de sneetjes brood met de mosterdkant bovenop het vlees en de groenten in de kookpot.

Laat zo’n 30 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.

De frietjes

Verwarm de friteuse voor tot 150 °C.

Schil de aardappelen en rasp ze met de mandoline (of snijd ze met de hand in dunne frieten).

Spoel ze in veel koud water en dep ze goed droog met een schone keukenhanddoek.

Bak de frieten een eerste keer in het frituurvet, maar laat ze nog niet kleuren. Laat de frietjes koud worden in een schaal met wat keukenpapier.

Verhit het frietvet vervolgens tot 190 °C. Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.

Giet de frieten opnieuw in een schaal met keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over.

De witloofsalade

Snijd het kontje van de witloofstronken, snijd elke stronk vervolgens doormidden. Snijd het witloof in fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.

Schep de mayonaise in de schaal en meng goed. Doe er de veldsla bij.

Proef en werk het slaatje af met een scheutje azijn, wat peper van de molen en zout.

Serveren

Serveer iedereen botermalse varkensslaapjes met saus, en portie witloofsalade en verse frietjes.

Varkensslaapjes met frietjes