Varkensmignonette, saus met Oude Geuze, nieuwe aardappelen en salade met boontjes en spek

Dit is nog eens ‘goeie ouwe’ Dagelijkse kost in een zomers jasje. Een lekker stukje gebakken varkensvlees, een donkere saus op basis van Oude Geuze, nieuwe aardappeltjes en een knapperige salade met boontjes en spek.

Ingrediënten

  • 800 g vastkookaardappel
  • scheutje olijfolie
  • 200 g gezouten spek
  • 400 g prinsessenboontjes
  • 1 sjalot
  • scheutje appelazijn
  • 4 varkensmignonet
  • 2 ajuin
  • 1 teentje look
  • 5 dl geuze
  • 1 Jonagold appel
  • 150 g veldsla
  • 2 dl bruine fond
  • 2 eetlepel pickles

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Laat een likje olie heet worden in een pan, snijd het spek in reepjes en bak ze krokant in de olie. Laat het spek even afkoelen.

Breng een pot gezouten water aan de kook. Kuis de boontjes en kook ze gaar. Spoel de gare boontjes onder koud water en laat ze even uitlekken.

Snijd de sjalot ringen en doe ze in een kom. Sprenkel er wat appelazijn over.

Kruid het vlees met peper en zout en bak het kort aan beide kanten goudbruin. Gebruik de pan van het spek nog maar eens. Haal het vlees nadien uit de pan en houd het even apart.

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Bak de uien in het vet waar het spek en het vlees in gebakken zijn samen met de fijngesneden look. Schep de uien uit de pan en laat ze even uitlekken.

Doe het vet uit de pan weg en doe de uien weer in de pan. Schenk de Geuze in de pan en laat even inkoken.

Snijd de boontjes in grote stukken en doe ze bij de gemarineerde sjalot. Snijd de appel in reepjes en voeg ze toe aan de boontjes, gevolgd door een likje goede olijfolie. Ga met een mes door het spek en voeg het toe aan de salade. Scheur de blaadjes van de veldsla en voeg ze toe aan de salade. Kruid met peper en zout. Meng alles goed onder elkaar.

Giet de bruine fond bij de saus en laat ze nog even inkoken. Voeg de pickles toe aan de saus, breng ze op smaak met peper en zout en leg het vlees er nog even in om verder te garen.

Giet de aardappelen af en schil ze. Snijd de aardappelen in stukken en schep ze op een bord.

Lepel er wat salade bij en leg er een stukje gebakken vlees bij. Werk af met een flinke lepel saus.

Varkensmignonette, saus met Oude Geuze, nieuwe aardappelen en salade met boontjes en spek