Varkenskroon met pommes à la boulangère en appelmoes

Dit is eerlijke kost om de grote honger te stillen. Eenvoud troef, alles voor de smaak. De varkenskroon is een ‘snit’ van de carré van het varken, ideaal om te presenteren zoals als een lamskroon.Pommes (à la) boulangère zijn een heerlijk ovengerecht met aardappelen en bouillon. Geef dit wat voorsprong in de bereiding, en schuif later de varkenskroon erbij. Jeroen serveert er verse appelmoes met stukjes bij. 

Ingrediënten

  • 1 kg aardappel
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 6 dl kippen- of groentebouillon
  • 4 takje tijm
  • 1 klontje boter
  • peper
  • zout
  • 1.4 kg varkenskroon
  • 1 scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 kg stoofappel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 scheutje ciderazijn
  • 1 scheutje water
  • 1 klontje boter
  • mosterd

Benodigdheden

  • een vel aluminiumfolie

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Haal de varkenskroon uit de koelkast en laat het vlees tijdig op kamertemperatuur komen.

Ontdooi en verwarm een portie kippen- of groentebouillon. Wie extra snel wil werken kan instant-bouillon gebruiken en wie meer tijd heeft kan ook een ketel verse bereiden. Het recept vind je hier.

De pommes boulangère

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Smeer de binnenzijde van de ovenschaal eerst in met een klont boter en vervolgens met een teen look.

Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Vul er de hele ovenschaal mee.

Pel de uien, snij ze eerst in kwarten en vervolgens in reepjes.

Verzamel tijm en rits de blaadjes van de houtachtige stengels. Snipper ze extra-fijn met een scherp koksmes.

Strooi de grove snippers ui en de gehakte tijm bovenop de schijfjes aardappel. Kruid de aardappelschotel met voldoende vers gemalen peper en zout. Meng alles door elkaar.

Schenk de warme bouillon over de aardappelen tot ze net niet kopje onder doen. Schuif de aardappelschotel in de oven van 180°C, gedurende anderhalf uur of langer. (Tot de bouillon weggedampt is.

tip
Plaats de schotel onderaan in de oven. Laat nog voldoende ruimte om straks het vlees mee te garen. Open regelmatig even de ovendeur zodat stoom kan ontsnappen.

De varkenskroon

Maak kruisgewijs enkele insnijdingen in de witte speklaag van de varkenskroon. Het vet hoef je niet op te eten, maar het zal in elk geval voor smaak zorgen.
Kruid de varkenskroon rondomrond met wat zout en vers gemalen peper. Wrijf gerust ook wat extra peper en zout in de insnijdingen.
Druppel een beetje olijfolie over de varkenskroon en wrijf er de speklaag en de zijkanten mee in.
Zodra de aardappelschotel minstens een half uur gegaard heeft, leg je het vlees op de ovenrooster, boven de schotel met pommes boulangère. (Druppels braadvet mogen op de aardappelen vallen.)
Bak de varkenskroon gedurende ongeveer 35 minuten op 180°C. Zet nadien nog enkele minuten de ovengrill op, zodat de speklaag een kleurtje krijgt.
Gebruik je meer of minder vlees? Reken een baktijd van 2.30 minuten per 100 g vlees.
Haal het vlees uit de oven, draai de varkenskroon om en verstop ze onder een vel aluminiumfolie. Laat het vlees even lang rusten als de tijd dat het in de oven zat.

De appelmoes (met stukjes)

Schil de appelen en snij het vruchtvlees in grove stukken. Smelt boter in een stoofpot en doe de appelen erbij. Laat ze kort stoven.

Roer en voeg even later een bodem water toe, een beetje suiker en een voorzichtig scheutje ciderazijn. Zet het deksel gekanteld op de pot en stoof het fruit zacht.

Afwerken en serveren

Snij de varkenskroon - tussen de botten in – in gelijke lappen.
Serveer op elk bord een portie mals varkensvlees, een flinke lepel appelmoes en de ‘pommes boulangère’. Een toef scherpe mosterd past er prima bij.
Varkenskroon met pommes à la boulangère en appelmoes