Varkenskoteletten en geplette aardappelen met broccoli

Groenten stoven of stomen is de beste manier om zoveel mogelijk smaak te behouden. Omdat dit recept een traditioneel trio is van vlees, groente en aardappelen, serveert Jeroen er een dikke malse varkenskotelet bij en plet hij de gestoofde en vitaminerijke groente met gekookte aardappelen.

Ingrediënten

  • 600 g aardappel
  • 600 g broccoli
  • 2 ui
  • 2 laurierblaadje
  • 2 takje tijm
  • klontje boter
  • peper
  • zout
  • 4 varkenskotelet
  • klontje boter
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel pickles
  • platte peterselie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Haal het varkensvlees tijdig uit de koelkast. Laat de koteletten op kamertemperatuur komen, zodat je ze straks op een perfecte manier kan bakken: met een goudbruin korstje, maar mals vanbinnen.

Geplette aardappelen met broccoli

Pel de uien en snij ze in grove snippers.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Schil de aardappelen en snij ze in hapklare blokjes.

Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot, op een matig vuur.

Stoof de snippers ui glazig in de olie. Voeg even later de stukken rauwe aardappel toe. Roer af en toe en maak intussen de broccoli panklaar.

Spoel de broccoli schoon en snij de groene roosjes los. Gebruik ook de dikke steel van de groente: snij de taaie buitenste schil weg en verdeel het malsere deel van de steel in blokjes. Laat alle stukken broccoli een paar minuten meestoven.

Schenk een bodempje water in de pot met groenten.

Voeg de blaadjes laurier en de takjes tijm toe. Kruid de bereiding met wat peper van de molen en een snuif zout.

Zet het deksel op de pot en laat mengeling van groenten en aardappelen zo’n 10 minuten rustig stoven op een zacht(er) vuur.

Kantel nadien het deksel en laat een deel van het kookvocht verdampen. Laat de bodem echter niet volledig opdrogen.

Schep de laurierblaadjes en de tijm uit de pot. Giet het restje kookvocht weg, en plet de aardappelen en de groenten met een aardappelstamper. Kijk uit: stamp slechts enkele keren en vermijd dat je er puree of stoemp van maakt.

Voeg naar smaak een klontje koude boter toe en roer ze door de geplette aardappelen.

Proef en voeg naar smaak wat peper van de molen en een snuifje zout toe.

De kotelet

Hou de varkenskoteletten - die op kamertemperatuur zijn - klaar voor de perfecte bakbeurt. Wat ‘spelen’ met je kookvuur levert het beste resultaat op.

Smelt een klont boter in een braadpan op een stevig vuur.

Kruid de koteletten langs de beide zijden met peper van de molen en wat zout.

Leg de koteletten in de hete boter en laat ze even stevig bakken. Zet nadien het vuur wat zachter en laat het vlees nog 5 minuten onaangeroerd liggen. Voeg een extra klontje boter toe, zodra het braadvet dreigt te verbranden.

kookvraag Koteletten bakken

Draai de koteletten nu pas om, en zet tegelijk het vuur weer op volle kracht. Voeg indien nodig stukjes koude boter toe, die je tussen en langs de lappen vlees legt.

Zet een minuut later het vuur weer zachter en laat ze nog zo’n 5 tot 6 minuten rustig verder bakken. Lepel tussendoor wat braadvet over de lappen kotelet. (aroseren) Controleer of het vlees tot in de kern gaar is.

Afwerking

Fris de groentebereiding op met wat Belgische pickles.
Spoel wat platte peterselie schoon en pluk de blaadjes los. Snipper het groen fijn en roer het door de broccolibereiding.
Serveer het smakelijk gebakken varkensvlees met een flinke schep geplette aardappel met broccoli erbij.
TIP: Wil je het vlees wat verfijnder serveren, snij de koteletten dan vooraf in dikke plakken.
Werk de borden af met een extra lepel Belgische pickles.
Varkenskoteletten en geplette aardappelen met broccoli