Varkenskotelet met spruitjes in kaassaus

Onder de naam Brussels sprouts, choux de Bruxelles of spruitkool zijn onze fameuze minikooltjes wereldwijd bekend geworden. Er zijn mensen die ze dolgraag eten en mensen die ze moeten leren eten. Geef toe: wie kan beweren dat ze niet lekker zijn? Jeroen verwerkt de gezonde spruiten in een kaassaus en serveert ze met een lekkere gebakken kotelet en gekookte aardappelen. Op die manier heeft hij ze leren eten.

Ingrediënten

  • 800 g aardappel
  • 800 g spruitjes
  • 200 g spek
  • 150 g kaas
  • 5 dl melk
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 0.5 citroen
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 4 varkenskotelet
  • boter
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Aardappelen en spruiten

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.

Breng een tweede pot met water aan de kook en maak de verse spruiten schoon. Snij het kontje van elke spruit bij en verwijder (indien nodig) de buitenste blaadjes van elk minikooltje.

Neem je aardappelmesje en maak in de taaiere onderkant van elke spruit kruisgewijs twee vrij diepe insnijdingen. Dit helpt om de kooltjes gelijkmatig te garen.TIP: Wie wat energie wil besparen kan de spruiten samen met de aardappelen koken. Doe de spruiten in de pot nadat de aardapppelen al ongeveer 10 minuten gekookt hebben.

Kook de spruiten beetgaar. Dit duurt zo’n 10 minuten, naargelang het formaat van de groente. Controleer tussendoor even hoe de garing verloopt.

Snij intussen het zwoerd weg van de lapjes spek en verwijder ook mogelijke stukjes kraakbeen. Snij het spek vervolgens in reepjes of blokjes.

Zet een stoofpot op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Bak de stukjes spek goudbruin krokant in de hete boter. Roer regelmatig in de pot.

Giet de spruiten af en schep ze in de pot met spekjes. Laat de spruiten enkele minuten zacht meebakken. Kruid de kooltjes met wat peper van de molen, een klein snuifje zout en wat versgeraspte nootmuskaat.

Intussen kan je de kaassaus bereiden. Smelt de boter op een matig vuur. Schep de bloem bij de bruisende boter en roer tot je een roux krijgt. Laat de bloemsmaak er even uitbakken. Schenk de (koude) melk bij het mengsel en roer met garde, tot de saus bindt. Hou deze bechamel voldoende lopend.TIP: Wil je de binding van de witte saus beter controleren? Maak wat meer roux, en lepel een deel ervan in een schaaltje. Voeg de melk toe, laat de saus binden en voeg wat van de extra roux toe als je de saus dikker wenst.

Neem de pot van het vuur en strooi de gemalen kaas in de saus. Roer met de garde tot je een smeuïge kaassaus krijgt.

Knijp een beetje citroensap in de kaassaus en kruid ze met een snuif zout, wat peper van de molen en flink wat versgeraspte nootmuskaat.

Roer een deel van de saus door de spruitjes met spek. Beslis dan of je extra kaassaus wil gebruiken.

De koteletten bakken

Verhit een braadpan op een matig tot stevig vuur. Smelt er een klont boter in.

Kruid de koteletten langs beide zijden met wat zout en peper van de molen.

Leg de koteletten in de bruisende boter en laat de lapjes bakken zodat ze een goudbruin korstje krijgen. Draai het vlees niet meteen om.

kookvraag Koteletten bakken

Bak na een paar minuten de andere zijde van de koteletten goudbruin.

Zet het vuur zacht en draai het vlees om. Laat de koteletten nog enkele minuten zacht garen. Het vlees moet gaar zijn tot in de kern, maar toch voldoende sappig. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de koteletten.

Opdienen

Serveer iedereen een stevige kotelet, enkele stukken gekookte aardappel en een flinke schep spruitjes in kaassaus.
Varkenskotelet met spruitjes in kaassaus