Varkenskotelet met prei, mosterdvinaigrette en aardappelschijfjes

Jeroen kookt graag klassiek om de ingrediënten in hun puurste vorm te kunnen serveren. Hier gooit hij het over een andere boeg door de varkenskoteletten te glaceren met honing, sojasaus en limoensap. Geserveerd met gebraiseerde prei, een  vinaigrette van mosterd en de aardappelschijfjes, is dit een geslaagd experiment.

Ingrediënten

  • 800 g aardappel
  • zout
  • 4 varkenskotelet
  • 3 stengels prei
  • 2 klont boter
  • peper
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepel azijn
  • 2 koffielepels scherpe mosterd
  • 2 koffielepels graanmosterd
  • 1.5 dl slaolie
  • enkele blaadjes dragon
  • 0.5 bussel bieslook
  • 1 scheutje olijfolie
  • 2 lente-uien
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 0.5 limoen

Benodigdheden

  • Een grillpan

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat een grillpan verwarmen op het vuur. 

Schil en snijd de aardappelen in schijfjes. Kook de schijfjes gaar in een pot met gezouten water. 

Haal de koteletten uit de koelkast en kruid ze met peper en zout.  

Spoel de prei grondig en snijd ze grof in stammetjes. Doe een klont boter met een scheutje water, peper en zout in een pan. Gaar er de prei in onder een deksel. 

Doe de eierdooier met de azijn, de mosterd en de graanmosterd in een kom en meng het geheel onder elkaar. 

Meng er de slaolie onder en blijf roeren tot je een gebonden vinaigrette bekomt. Werk af met peper, zout, de fijngesneden dragonblaadjes en de fijngesnipperde bieslook.

Giet de aardappelschijfjes af en zeg ze in een ovenschaal. Breng de schijfjes op smaak met peper, zout en olijfolie. 

Bak de koteletten in een ruime pan met boter. 

Grill de aardappelen. 

Snijd de lente-uien in ringetjes. 

Draai de koteletten om, doe er de honing, de sojasaus en het limoensap over. Draai het vlees vervolgens opnieuw om en laat de koteletten rusten. 

Schik wat aardappelschijfjes op een bord en leg er de gebraiseerde prei bij. Giet er de vinaigrette over en leg er een varkenskotelet naast. Werk het bord af met de ringetjes lente-ui. 

Varkenskotelet met prei, mosterdvinaigrette en aardappelschijfjes