Varkenskotelet met picklespuree, erwten en wortelen

Een primeur in Dagelijkse kost: Jeroen maakt picklespuree. Lekker bij een simpel koteletje en een schep ‘ajkkes en poejkkes’ (erwten en wortelen).

Ingrediënten

  • 2 varkenskotelet
  • 800 g aardappel
  • 1 bussel wortel
  • boter
  • een klontje boter
  • peper
  • zout
  • 400 g diepvrieserwten
  • 1 ajuin
  • enkele takjes tijm
  • een scheutje melk
  • 2 eierdooier
  • 3 eetlepel pickles

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Haal het varkensvlees tijdig uit de koelkast. Laat de koteletten op kamertemperatuur komen, zodat je ze straks op een perfecte manier kan bakken: met een goudbruin korstje, maar mals vanbinnen.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Spoel de wortelen, verwijder het loof en schil ze met een dunschiller. Snijd de wortelen in dikke plakjes.

Breng water aan de kook met een snuif zout en kook de wortelen beetgaar.

Smelt een klont boter in een braadpan op een hoog vuur.

Kruid de koteletten aan beide kanten met peper en zout.

Leg de koteletten in de hete boter en laat ze 4 à 5 minuten stevig bakken langs beide kanten. Voeg een extra klontje boter toe, zodra het braadvet dreigt te verbranden. Zet nadien het vuur wat zachter en laat het vlees nog 5 minuten onaangeroerd liggen.

Doe de erwten kort bij de wortelen. Giet af en laat uitlekken.

Pel de ui en snipper ze fijn. Stoof aan in een kookpot met een klontje boter.

Doe de erwten en wortelen erbij. Kruid met peper, zout en fijngesnipperde tijm. Roer er nog een klontje boter door.

Giet de aardappelen af en plet tot puree met een klontje boter, een scheutje melk en de eierdooiers. Kruid met zout en breng verder op smaak met pickles.

Serveer de varkenskoteletten met de picklespuree en een schep erwten en wortelen.

Varkenskotelet met picklespuree, erwten en wortelen