Varkenshaas in bladerdeeg met een bonte tomatensla

Dit pakketje bevat een geslaagde smaakcombinatie. Het magerste stukje van het varken, aangevuld met gestoofde spinazie, speklapjes en pittige geitenkaas. Jeroen serveert ze met een bonte tomatensla, samengesteld met een mooie selectie tomaten die je makkelijk kan kopen. Probeer zeker eens de groene ‘kumato’ en de langwerpige Italiaanse ‘san marzano’.

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 varkenshaasje
  • 150 g pancetta
  • 100 g geitenkaas
  • 200 g spinazie
  • 1 teentje look
  • 1 eetlepel honing
  • snuifje tijm
  • 1 ei
  • boter
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
  • 800 g tomaten
  • 2 sjalot
  • scheutje wijnazijn
  • zeezout

Benodigdheden

  • een bakmatje of vel bakpapier
  • een zeef
  • evt. een deegrol

Partners

Bereiding

Varkenshaas in bladerdeeg met een bonte tomatensla

Spoel de spinazie schoon en laat ze uitlekken. Prik een gepelde teen look op een vork.
Smelt een klontje boter in een stoofpot. Stoof 2/3 van de spinazie kort. Roer met de vork om ze een zacht lookaroma te geven, en kruid ze met peper en zout.
Schep de spinazie in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Doe het zorgvuldig, zodat de spinazie nog maar amper vocht bevat.
Verwarm de oven voor tot 190°C.
Kruid het vlees met peper van de molen en een beetje zout.
Verhit een scheutje olijfolie in een grote braadpan. Schroei het varkenshaasje in de hete olie, tot het vlees een korstje heeft. Leg het vlees opzij. Straks gaart het verder.
Plet de geitenkaas los, samen met een scheutje honing en een snuif gedroogde tijm.
Rol een dik vel vers bladerdeeg even uit. Bepoeder het deeg in dat geval met bloem. Kant-en-klaar deeg uit de supermarkt is wellicht al voldoende dun.
Schik een laagje pancetta in het midden van het vel deeg. Smeer er een laagje geitenkaas overheen.
Schik de uitgelekte spinazie bovenop de kaas en leg de varkenshaas erbovenop. Heb je nog een rest spinazie, schik de groente dan bovenop het vlees.
Rol de vleesvulling in het vel bladerdeeg. Twist de uiteinden zodat het pakket luchtdicht is. Knijp het overtollige deeg aan de uiteinden eraf.
Kluts de eierdooier en een piepklein scheutje water los en strijk een laagje over de ingepakte varkenshaas.
Leg het pakket op een bakmatje of keukenpapier en bak het gedurende 10 minuten in de oven van 190°C. Verlaag de temperatuur naar 170°C en laat het pakket nog 10 tot 15 minuten garen.
Snipper de sjalotten zo fijn mogelijk. Doe de stukjes in een mengschaal en schenk er meteen een scheut rode wijnazijn over. De azijn zal de scherpe smaak van de sjalotten milderen.
Spoel de selectie van tomaten schoon en snij ze in partjes. Kruid de tomatensla met peper van de molen en een snuif grof zeezout.
Laat de tomatensla gerust een half uurtje marineren, dan smaakt ze eens zo lekker.
Haal het gebakkken pakketje met varkenshaas uit de oven en snij het in dikke plakken. Gebruik een vlijmscherp koksmes.
Serveer op elk bord een paar plakken van de rol met vlees met een schep van de eenvoudige tomatensla.
Varkenshaas in bladerdeeg met een bonte tomatensla