Een klassiek stuk varkensgebraad wordt altijd gesmaakt, zeker als er een smakelijke saus met sjalot, rozemarijn en blond bier bij geserveerd wordt. Daarbij hoort een gegratineerde ovenschotel met ui, prei en schijfjes aardappel. Een ongecompliceerd gerecht dat feestelijk lekker smaakt.
Ingrediënten
- 1 kg varkensgebraad
- 3 sjalot
- 2 teentje look
- 1 takje rozemarijn
- boter
- peper
- zout
- 3 ui
- klontje boter
- 2 preistengel
- 1 kg aardappel
- 1 teentje look
- peper
- zout
- 100 g kaas
- tijm
- 1 fles blond bier
- 1 eetlepel graanmosterd
- scheutje room
Benodigdheden
- een ovenvaste stoofpot (met deksel)
- een vel aluminiumfolie
- een ruime ovenschaal (ong. 7 cm hoog)
Bereiding
Voorbereiding
Het gebraad bakken
Verwarm de oven voor op 200°C.
Smelt een klont boter in een stoofpot op een stevig vuur. Zet het vuur zachter zodra de boter gesmolten is.
Pel intussen de sjalotten en snij ze in grove stukken. Kneus de tenen look en verwijder de pel. Leg ook een tak rozemarijn klaar.
Kruid het vlees langs beide zijden met peper van de molen en wat zout. Gebruik een scherp mes om enkele ondiepe insnijdingen te maken in het laagje spek van het gebraad.
Leg het gebraad in de pot, op de vetzijde. Laat het zo’n 3 minuten kleuren. Draai het vlees om en leg de stukken sjalot ernaast. De sjalot zorgt voor smaak, en ze helpt vermijden dat de boter rondom het vlees verbrandt. Na enkele minuten is het vlees gekleurd.
Doe de tak rozemarijn en de tenen look in de pot. Wie er van houdt kan ook een kruidnagel toevoegen.
Zet het deksel op de pot en plaats het vlees in de hete oven van 200°C. De richttijd voor het garen van varkensgebraad: bedraagt 25 minuten per kilo vlees. Werk intussen de groenteschotel af.
Haal de pot met gebraad nadien uit de oven en pak het varkensvlees in met aluminiumfolie. Draai het vlees om en laat het voldoende lang rusten. Ook hier reken je een rustperiode van 25 minuten per kilogram vlees.
De groenteschotel
Pel de uien en snij ze in dikke halve ringen.
Smelt een klontje boter in een stoofpot en stoof er de uien in.
Verwijder het wortelstuk en het donkerste loof van de prei en snij de stammen overlangs. Spoel ze schoon onder stromend water. Snij de prei in grove stukken en laat ze enkele minuten meestoven met de uien. Roer regelmatig. Laat de prei en de uien een klein beetje karameliseren.
Neem een ruime ovenschotel (ong. 7 cm hoog) en vet de binnenzijde in met een beetje boter. Pel een teen look, snij hem middendoor en wrijf er de ovenschaal mee in.
Strooi op de bodem van de schaal wat peper van de molen en een snuifje zout.
Snij de gekookte aardappelen in schijven van zo’n anderhalve centimeter breed. Bedek de bodem van de ovenschotel met een deel van de schijfjes aardappel.
Schep de helft van de gestoofde groenten bovenop de aardappelen. Verdeel de groenten gelijkmatig.
Leg daarbovenop een nieuwe laag aardappelschijfjes, gevolgd door de rest van de gestoofde prei en ui.
Eindig met een derde en laatste laagje aardappelschijfjes.
Strooi vers gemalen peper en wat zout op het bovenste laagje aardappelen. Rits de blaadjes van de tijm, hak ze fijn en strooi het groen over het gerecht.
Werk de ovenschotel af met een laag gemalen kaas.
Verlaag de temperatuur van de oven waarin je het vlees hebt gegaard. Gratineer de groenten ongeveer 30 minuten op 175°C.