Varkensgebraad, erwtjes en wortelen en puree

Vandaag maakt Jeroen de meest klassieke dagelijkse kost: een varkensgebraad met aardappelpuree, erwtjes en worteltjes en een lekkere mosterdsaus. Eten dat met veel liefde is klaargemaakt en dat iedereen lust.

Ingrediënten

  • 1 kg varkensgebraad
  • peper
  • zout
  • boter
  • 0.5 ajuin
  • 1 kruidnagel
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • enkele blaadjes salie
  • 800 g aardappel
  • 1.5 ajuin
  • 1 bussel wortel
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 400 g diepvrieserwten
  • 2 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 5 dl water
  • 1 koffielepel honing
  • boter
  • een scheutje melk
  • 1 eierdooier
  • zout
  • nootmuskaat

Benodigdheden

  • aluminiumfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Kruid het varkensgebraad met peper en zout.

Smelt een klont boter in een grote kookpot of cocotte. Kleur het vlees eerst aan op de velkant. Korst het dan rondom aan.

tip Gebruik een cocotte of kookpot die aangepast is aan de grootte van het gebraad. Zorg dat er niet te veel ruimte rond het vlees is. Dan loop je minder kans dat alles rondom het vlees verbrandt.

Pel de ui en snijd in fijne reepjes. Verdeel de uireepjes rond het gebraad. Leg de kruidnagel, tijm, laurier en salie ook in de pot. Zet een deksel op de cocotte en laat 25 minuten garen in de voorverwarmde oven.

Schil intussen de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Haal het vlees uit de oven en verpak het in aluminiumfolie. Draai het om en laat het 25 minuten rusten.

De erwtjes en wortelen

Smelt een klont boter in een kookpot.

Pel en snipper de uien. Stoof ze in de boter.

Schil de wortelen en snijd ze in stukjes. Stoof ze aan met de ui. Kruid met peper en zout en doe er een klein scheutje water bij. Leg de laurier in de kookpot. Rits de tijm van de takjes en snipper ze wat fijner. Doe de tijm ook in de kookpot. Zet een deksel op de kookpot en laat de wortelen garen op een zacht vuur.

Doe er de diepvrieserwtjes bij. Laat mee garen.

Voeg eventueel een extra klontje boter toe en laat het smelten tussen de erwtjes en wortelen.

Afwerken en serveren

Haal de laurier, tijm en salie uit de kookpot van het vlees.

Strooi wat bloem in de kookpot op de aanbaksels van het vlees. Laat even mee bakken.

Doe er de graanmosterd en de scherpe mosterd bij. Blus met water (of kippenbouillon) en breng aan de kook. Laat de saus wat indikken. Voeg er wat honing aan toe.

Giet de aardappelen af. Plet ze met een klont boter, een scheut melk en een eierdooier tot puree. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.

Serveer het gebraad met de erwtjes en wortels, aardappelpuree en mosterdsaus.

Varkensgebraad, erwtjes en wortelen en puree