Als er wafels gebakken worden dan fleurt de sfeer in huis helemaal op. Ik gebruik de versgebakken wafels met witte chocolade als basis voor een dessert met banaan, een blonde karamelsaus en vanille-ijs. Een handje verbrokkelde zoete pindanoten zorgen voor wat crunch. Bak van de rest van het beslag wafeltjes waar je ook morgen nog kan van genieten.
Ingrediënten
- 250 g patisseriebloem
- 200 g boter
- 150 g suiker
- 1 koffielepel bakpoeder
- 1 koffielepel puddingpoeder
- 1 vanillestokje
- snuifje zout
- 50 g witte chocoladedruppels
- 3 ei
- 200 g suiker
- 5 cl room
- 50 g boter
- scheutje water
- 1 banaan
- 40 g pindanoten
- vanille ijs
Benodigdheden
- een keukenweegschaal
- een keukenmachine (menghulpstuk voor deeeg: de
- een wafelijzer
- evt. een taartrooster
- een vijzel
Bereiding
Voor het wafelbeslag
Haal de boter tijdig uit de koelkast zodat ze mals wordt. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
Neem de mengkom van de keukenmachine en doe hierin de bloem en de suiker.
Voeg ook het bakpoeder toe en het puddingpoeder (poeder voor vanillepudding).
Snij de vanillestok overlangs en schraap uit elke halve peul de vanillezaadjes. Doe de zaadjes bij het bloemmengsel.
Voeg een snuifje zout toe.
Plaats de mengkom op de keukenmachine en laat ze draaien op lage snelheid. Gebruik het ‘K’-menghulpstuk om het beslag te bereiden.
Verdeel de malse boter in stukjes en doe ze in de pot met droge ingrediënten.
Laat de machine een minuutje draaien. Breek aansluitend de eieren - één voor één - in de kom. Blijf mengen tot je een egaal wafelbeslag verkrijgt.
Stort het wafelbeslag in een schaal, voeg de witte chocoladedruppels toe en meng ze doorheen het wafelbeslag. (Je kan ook grof gehakte chocolade gebruiken.)
Laat het beslag een uur opstijven in de koelkast.
De blonde karamel
Kijk uit bij de bereiding met hete suiker. Vermijd spatten, werk voorzichtig en hou kinderen uit de buurt.
Doe de suiker samen met een beetje water in een propere pot. Zet het mengsel op een matig vuur.
Eerst zal het water verdampen. Wanneer de gesmolten suiker begint te kleuren zet je het vuur iets lager en verhit je de suiker nog een paar minuten.
Neem de lichtbruine karamel van het vuur en roer er heel voorzichtig de room door. Werk met de garde. (Kijk uit voor hete spatten.)
Roer er vervolgens ook de boter doorheen. (Zet de karamel eventueel nog kort op een zacht vuur.)
Laat de romige karamelsaus afkoelen.