Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een keukenmachine met K-hulpstuk (om beslag te mengen) een keukenweegschaal een uitsteekvorm voor koekjes (hart) een blender of staafmixer een zeef vel bakpapier of een bakmatje een (plastic) spuitzak en een fijn gekarteld spuitmondje (rond diameter ong. 0.5 cm)

Bereiding

Het kokosbeslag

Haal de boter tijdig uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Doe de malse boter in de mengkom van de keukenmachine. Monteer het K-hulpstuk voor deeg en beslag, en laat de machine rustig draaien.

Weeg intussen de juiste hoeveelheden bloemsuiker, gemalen kokosnoot, en patisseriebloem.

Hou de machine aan de gang en giet de suiker bij de malse boter. Voeg vervolgens de kokos in kleine hoeveelheden toe.

Scheid het ei en bewaar het eiwit voor straks. De dooier verdwijnt in het koekjesbeslag.

Voeg vervolgens de bloem toe, in verschillende kleinere porties. Wacht telkens even tot de bloem die je hebt toegevoegd onder het beslag gemengd is.

Laat de machine draaien tot je een egaal koekjesdeeg bekomt. Schep het deeg uit de mengkom, kneed het kort met de hand en pak het in met vershoudfolie.

Leg het koekjesdeeg in de koelkast, zodat het wat kan opstijven.

De frambozenconfituur

Doe de ingevroren frambozen in een pannetje en voeg wat suiker toe en vers citroensap.

Breng het fruit aan de kook op een matig vuur en laat de vruchten 5 minuten pruttelen. Laat de bereiding nadien een beetje afkoelen.

Doe de frambozenconfituur in de beker van de blender en mix ze glad. Gebruik eventueel een staafmixer. Doe de confituur altijd in een hoge beker om een spatconcert te voorkomen.

TIP

Wie in tijdsnood zit kan kant-en-klare frambozenconfituur gladmixen.

Zeef de frambozenmix. Gebruik de bolle kant van een (kleine) pollepel om de confituur door de zeef te wrijven. De frambozenzaadjes die in de zeef achterblijven gooi je weg. Wat overblijft is een coulis.

Week het blaadje gelatine in een beker met koud water. Knijp de gelatine nadien uit en meng ze door de frambozencoulis. Zorg dat de fruitmix voldoende warm is, zodat de gelatine er meteen in oplost.

Luchtig vanillebiscuit

Weeg de juiste hoeveelheden van het amandelpoeder, de bloemsuiker en het puddingpoeder. Meng de drie ingrediënten.

Doe het eiwit dat je overhield in een schone mengkom. Klop het tot een stevig schuim met de garde. (of gebruik een handmixer) Klop ook de kristalsuiker onder het schuim.

Voeg het mengsel van amandelpoeder, bloemsuiker en puddingpoeder toe en spatel dit onder het eiwitschuim.

Snij de top van de spuitzak en prop er het spuitmondje in. Vul de spuitzak met biscuitmengsel.

Laat de gevulde spuitzak een half uurtje opstijven in de koelkast.

De eerste bakbeurt

Verwarm de oven voor op 175°C.

Bestuif je werkvlak met een beetje bloem en haal het koekjesdeeg uit de koelkast.

Haal de deegrol boven en rol het deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 3 millimeter dik.

Gebruik een uitsteekvorm in hartjesvorm en steek de koekjes uit.

Leg ze op een vel bakpapier of een bakmatje, en schuif koekjes in de voorverwarmde oven van 175°C.

Na 7 tot 8 minuten haal je ze uit de oven. Straks garen ze verder. Laat de koekjes even afkoelen.

De koekjes afwerken

Verwarm de oven opnieuw op 175 °C.

Spuit een randje van de luchtige biscuit op elk hartvormig koekje. Probeer zo goed mogelijk de contouren te volgen.

Geef de koekjes een tweede bakbeurt gedurende 7 minuten in de hete oven van 175°C.

Laat ze opnieuw afkoelen.

Warm de frambozencoulis eventueel een beetje op en lepel een laagje in het midden van elk koekje.

Schep in het midden van elk koekje een laagje frambozencoulis. Laat de coulis opstijven en de koekjes zijn klaar om te geven of/en te eten.

4 personen

100 minuten

Benodigdheden:

een keukenmachine met K-hulpstuk (om beslag te mengen) een keukenweegschaal een uitsteekvorm voor koekjes (hart) een blender of staafmixer een zeef vel bakpapier of een bakmatje een (plastic) spuitzak en een fijn gekarteld spuitmondje (rond diameter ong. 0.5 cm)

Ingrediënten

Valentijnskoekjes

Bak eens koekjes voor je vrouw of vriendin. Zoveel nieuwe man in één culinair hoogstandje is vermoedelijk onweerstaanbaar. Met dit recept maak je ongeveer 30 à 40 koekjes.

Bereiding

Het kokosbeslag

Haal de boter tijdig uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Doe de malse boter in de mengkom van de keukenmachine. Monteer het K-hulpstuk voor deeg en beslag, en laat de machine rustig draaien.

Weeg intussen de juiste hoeveelheden bloemsuiker, gemalen kokosnoot, en patisseriebloem.

Hou de machine aan de gang en giet de suiker bij de malse boter. Voeg vervolgens de kokos in kleine hoeveelheden toe.

Scheid het ei en bewaar het eiwit voor straks. De dooier verdwijnt in het koekjesbeslag.

Voeg vervolgens de bloem toe, in verschillende kleinere porties. Wacht telkens even tot de bloem die je hebt toegevoegd onder het beslag gemengd is.

Laat de machine draaien tot je een egaal koekjesdeeg bekomt. Schep het deeg uit de mengkom, kneed het kort met de hand en pak het in met vershoudfolie.

Leg het koekjesdeeg in de koelkast, zodat het wat kan opstijven.

De frambozenconfituur

Doe de ingevroren frambozen in een pannetje en voeg wat suiker toe en vers citroensap.

Breng het fruit aan de kook op een matig vuur en laat de vruchten 5 minuten pruttelen. Laat de bereiding nadien een beetje afkoelen.

Doe de frambozenconfituur in de beker van de blender en mix ze glad. Gebruik eventueel een staafmixer. Doe de confituur altijd in een hoge beker om een spatconcert te voorkomen.

TIP

Wie in tijdsnood zit kan kant-en-klare frambozenconfituur gladmixen.

Zeef de frambozenmix. Gebruik de bolle kant van een (kleine) pollepel om de confituur door de zeef te wrijven. De frambozenzaadjes die in de zeef achterblijven gooi je weg. Wat overblijft is een coulis.

Week het blaadje gelatine in een beker met koud water. Knijp de gelatine nadien uit en meng ze door de frambozencoulis. Zorg dat de fruitmix voldoende warm is, zodat de gelatine er meteen in oplost.

Luchtig vanillebiscuit

Weeg de juiste hoeveelheden van het amandelpoeder, de bloemsuiker en het puddingpoeder. Meng de drie ingrediënten.

Doe het eiwit dat je overhield in een schone mengkom. Klop het tot een stevig schuim met de garde. (of gebruik een handmixer) Klop ook de kristalsuiker onder het schuim.

Voeg het mengsel van amandelpoeder, bloemsuiker en puddingpoeder toe en spatel dit onder het eiwitschuim.

Snij de top van de spuitzak en prop er het spuitmondje in. Vul de spuitzak met biscuitmengsel.

Laat de gevulde spuitzak een half uurtje opstijven in de koelkast.

De eerste bakbeurt

Verwarm de oven voor op 175°C.

Bestuif je werkvlak met een beetje bloem en haal het koekjesdeeg uit de koelkast.

Haal de deegrol boven en rol het deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 3 millimeter dik.

Gebruik een uitsteekvorm in hartjesvorm en steek de koekjes uit.

Leg ze op een vel bakpapier of een bakmatje, en schuif koekjes in de voorverwarmde oven van 175°C.

Na 7 tot 8 minuten haal je ze uit de oven. Straks garen ze verder. Laat de koekjes even afkoelen.

De koekjes afwerken

Verwarm de oven opnieuw op 175 °C.

Spuit een randje van de luchtige biscuit op elk hartvormig koekje. Probeer zo goed mogelijk de contouren te volgen.

Geef de koekjes een tweede bakbeurt gedurende 7 minuten in de hete oven van 175°C.

Laat ze opnieuw afkoelen.

Warm de frambozencoulis eventueel een beetje op en lepel een laagje in het midden van elk koekje.

Schep in het midden van elk koekje een laagje frambozencoulis. Laat de coulis opstijven en de koekjes zijn klaar om te geven of/en te eten.

Dagelijkse Kost een.be