Uientaart met prei en Oud Roeselare

Uien, prei en kaas: dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt voor de vulling van deze taart. Je gebruikt een zelfgemaakt deeg om alles in te verpakken. Volgens Jeroen de perfecte lunch!

Ingrediënten

  • 150 g boter
  • 110 ml water
  • 400 g bloem
  • 0.5 koffielepel zout
  • boter
  • 2 rode ui
  • 1 stengel prei
  • enkele takjes tijm
  • peper
  • zout
  • 150 g belegen kaas
  • 1 ei
  • 1 bakje tuinkers
  • olijfolie
  • balsamicoazijn

Benodigdheden

  • een keukenmachine met een K-vormig hulpstuk
  • een taartvorm met een diameter van 20 cm en 3 cm hoog
  • een deegrol
  • een kookkwast

Partners

Bereiding

Het deeg

Doe de boter met het water in een steelpan en verwarm op het vuur tot de boter gesmolten is.

Roer er de bloem en het zout door. Kneed tot een elastisch deeg met de keukenmachine.

Vet een taartvorm in met boter en bestuif met bloem.

Bestuif het werkblad met bloem.

Rol 2/3 van het deeg uit met een deegrol. Leg het deeg in de vorm en duw de randen goed aan. Haal overtollig deeg weg. Zorg er wat deeg boven de rand uitsteekt.

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

De vulling

Smelt een klontje boter in een hoge pan of wok.

Pel de uien en snijd ze in fijne ringen. Stoof ze in de boter.

Was de prei en snijd hem in ringen. Stoof de prei samen met de ui.

Rits de blaadjes van de tijm en doe ze bij de groenten. Kruid met peper en zout.

Haal de pan of wok van het vuur en laat de groenten wat afkoelen.

Rasp de kaas (of vraag aan de kaasboer om hem al te raspen) en roer hem door de prei met ui.

tip
Je kunt ook een andere harde kaas gebruiken, maar zorg er wel voor dat het een soort met veel smaak is.

Schep de vulling in de taartvorm met het deeg.

Rol het resterende deeg uit en leg het op de vulling. Druk de randen aan met een vork.

Klop het ei los met een scheutje water. Bestrijk er de bovenkant van de taart mee.

Maak met een scherp mesje kleine insnijdingen in de bovenkant van de taart.

Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Meng de tuinkers met wat olijfolie en balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de taart met een toef tuinkers.

Uientaart met prei en Oud Roeselare