Uiensoep met croque monsieur

Twee Franse klassiekers op het menu: een pot rasechte uiensoep en een croque monsieur om u tegen te zeggen. Neem dat maar letterlijk, want de croque monsieur wordt op de klassieke Franse manier bereid: met kaassaus en gegrild in de oven. Dit is werkelijk een topcombinatie! 

Ingrediënten

  • 10 ajuin
  • klont boter
  • 2 teentjes look
  • enkele takjes tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • flinke scheut Oxo
  • 3 liter groentebouillon
  • een scheut sherry
  • 8 sneden zuurdesembrood
  • een scheut olijfolie
  • 20 g boter
  • 30 g bloem
  • 4 dl melk
  • 1 eetlepel mosterd
  • snuif nootmuskaat
  • 150 g gruyère
  • 4 sneetjes comté
  • 4 sneetjes hesp

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Uiensoep

Pel de uien en snijd ze in slierten. Laat een klont boter smelten in een pot en stoof de uien erin aan. Plet de look en voeg hem toe aan de uien.

Voeg nu de kruiding toe: laurier en fijngesnipperde tijm. Blus met een flinke scheut sherry, een scheut Oxo en groentebouillon. Kruid de soep eventueel bij met wat peper en breng ze aan de kook.

Croque monsieur

Laat de grill van de oven heet worden. Snijd het brood in dikke plakken en besprenkel ze met wat olijfolie. Rooster de plakken brood goudbruin onder de grill.

Laat de boter smelten in een pot en doe de bloem erbij. Meng beide tot een roux en voeg de melk er al roerend aan toe, tot je een gebonden saus hebt.

Voeg er een lepeltje mosterd, wat peper, een snuif zout en wat nootmuskaat aan toe. Voeg de gemalen kaas eraan toe en laat hem smelten in de dikke saus.

Lepel wat van de kaassaus over de helft van de plakken geroosterd brood. Leg er een plakje kaas en een plakje ham op en leg er een tweede plak geroosterd brood bovenop.

Bedek de bovenkant van de croques met een laagje extra kaassaus en wat gemalen kaas. Schuif de croques 5 à 10 minuten onder de hete grill, tot de kaas gegrild is.

Uiensoep met croque monsieur