Uien- en tomatensoep met gebakken ui en spekjes

Jeroen kreeg dit recept voor tomatensoep van Quinten, een Vlaamse chef die in Lapland werkt. Hij doet er spekjes en gebakken ui bij als garnituur. Heerlijk voor als het ijskoud is.

Ingrediënten

  • 1 kg ajuin
  • boter
  • 5 wortel
  • 2 tenen knoflook
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 fles rode wijn
  • 1360 g passata
  • 800 g tomaat
  • 1 liter water
  • 200 g gerookt spek

Benodigdheden

  • keukentouw
  • een elektrische staafmixer

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de uien. Snijd de helft grof en de andere helft in fijne reepjes.

Smelt een klont boter in een soepketel.

Stoof de grof gesneden uien aan. Hou de fijngesneden uien apart.

Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Stoof ze met de ui in de soepketel.

Kneus en pel de knoflook. Snijd de tenen in stukken en stoof ze mee aan.

tip
De knoflook is optioneel. Als je liever geen knoflook eet, laat je hem gewoon weg.

Bind de tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de soep.

Giet er de wijn bij en laat even goed doorkoken zodat de alcohol verdampt.

Doe de passata en de gepelde tomaten bij de soep. Giet er het water bij en zet een deksel op de soepketel. Laat 30 minuten garen op een zacht vuur.

Smelt een klont boter in een hoge pan. Bak de apart gehouden uien mooi bruin in de boter. Ze zijn het lekkerst als ze wat gekaramelliseerd zijn.

Snijd het spek in reepjes. Bak het in een andere pan krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

Haal het bouquet garni uit de soep. Mix de soep met de staafmixer.

Doe de gebakken uien en het spek bij de soep. Geef er brood bij.

Uien- en tomatensoep met gebakken ui en spekjes