Tulbandcake met rozijnen, rum en kaneel

Dat Jeroen verzot is op rum raisin is intussen geen geheim meer. Deze keer niet in de vorm van ijs, maar wel een heerlijke tulbandcake. Ideaal om te serveren tijdens de koffieklets. 

Ingrediënten

  • 200 g rozijn
  • 2 dl bruine rum
  • 4 ei
  • 340 g kristalsuiker
  • 3 eetlepel kristalsuiker
  • 250 g boter
  • bloem
  • 270 g bloem
  • een snuifje zout
  • 2 koffielepel kaneel
  • 1 dl room
  • 200 g chocolade

Benodigdheden

  • tulbandcakevorm (ongeveer 22 cm)
  • keukenmachine

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C.

Leg de rozijnen op de bodem van een diep bord.

Giet er de rum over tot de rozijnen net onder staan. Laat de rozijnen wellen.

Breek de eieren in de mengkom van de keukenmachine.

Doe er de juiste hoeveelheid suiker bij.

Klop het mengsel los met de keukenmachine.

Doe de boter in een steelpannetje en verwarm het op een zacht vuurtje.

Wrijf de vorm van de tulbandcake in met de verpakking van de boter en bloem hem vervolgens in. Zet de keukenmachine even uit.

Vang het overtollige bloem van de vorm op in een diepe kom en vul verder aan tot je 270 g bloem bekomt. Voeg hier alvast een snuifje zout aan toe.

Laat de keukenmachine opnieuw draaien en giet er de gesmolten boter bij.

Voeg er volgens de bloem lepel per lepel aan toe.

Doe er tenslotte de kaneel bij.

Giet de rozijnen in rum door een zeef en vang de rum op in een kom.

Voeg de rozijnen toe aan het beslag en meng ze onder het beslag met de keukenmachine. Roer zelf nog eens grondig door het beslag. 

Verdeel het beslag over de vorm.

Zet de cake in de oven gedurende 35 tot 40 minuten.

Laat de rum in een steelpannetje inkoken op een zacht vuurtje.

Voeg de suiker toe aan de kokende rum.

Haal de cake opnieuw uit de oven en laat even afkoelen. Haal de cake vervolgens uit de vorm. 

Prik gaatjes in de cake met een lange prikker.

Leg de taart op een taartrooster en zet de taartrooster op een ovenplaat.

Doe vervolgens de siroop van rum en suiker over de tulbandcake met behulp van een borsteltje.

Verwarm de room in een steelpannetje. Weeg intussen de juiste hoeveelheid boter en chocolade af.

Giet de warme room bij de boter en chocolade en meng het geheel tot een smeuïge ganache.

Giet de ganache over de tulbandcake zodat deze is gehuld in een gelijk laagje chocolade.

Laat de taart verder afkoelen tot het laagje chocolade hard is geworden.

Serveer een stukje taart bij de koffie.

Tulbandcake met rozijnen, rum en kaneel