Trifledessert met mousse van mascarpone  en blauwe bessen

Jeroen maakt een dessert-in-laagjes dat je probleemloos op voorhand kan bereiden en koel bewaren. Malse stukjes botercake krijgen het gezelschap van een luchtige mousse op basis van mascarpone, een compote van blauwe bessen en gekarameliseerde schilfers van amandelnoten. Serveer het dessert in hele grote wijnglazen of hoge waterglazen.

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 100 g kristalsuiker
  • 3 eetlepel vanillesuiker
  • 2 ei
  • 100 g amandelen
  • 40 g kristalsuiker
  • scheutje amandellikeur
  • 200 g blauwe bessen
  • 100 g kristalsuiker
  • 5 cl crème de cassis
  • 4 sneetje botercake

Benodigdheden

  • een keukenmachine met klopper (of een handmixer)
  • een vel bakpapier of een bakmatje
  • een (plastic) spuitzak
  • 4 grote wijnglazen (of gelijkwaardig) om in te serveren

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Verwarm de oven voor tot 180°C

De mascarponemousse

Neem twee mengkommen en scheid de eieren. Verzamel de dooiers in de mengpot van je keukenmachine. Hou het eiwit apart.
Gebruik je keukenmachine met klopper om de dooiers te mengen. Voeg de suiker en de vanillesuiker toe en laat het toestel enkele minuten draaien op matig hoge snelheid, tot je een ‘ruban’ krijgt. Zo’n ruban is een bleek en luchtig mengsel van dooiers waarin de suiker is opgelost.
Schep de mascarpone bij het dooiermengsel en laat de machine nog kort draaien. Schep de crème in een mengschaal en spoel de mengkom van de machine en de klopper schoon en vetvrij.
Doe het eiwit in de propere kom, en klop het tot een stevig luchtig schuim.
Roer met een garde door de mascarponecrème en spatel er het eiwitschuim in rustige bewegingen door, tot je een luchtig egaal mengsel krijgt. Gebruik voor het spatelen een pannenlikker.
Schuif de schaal met mascarponemousse in de koelkast en laat het mengsel opstijven. Geef de mousse een paar uur de tijd.

De gekarameliseerde amandelen

Weeg de juiste hoeveelheden schilfers van amandelnoten en suiker. Meng beide en druppel er een beetje amandellikeur (bv. amaretto) over. Roer alles met schone handen tot de ‘vochtige’ suiker rond de nootjes klontert.
Strooi het nootjesmengsel op een bakplaat met een vel bakpapier of een bakmatje.
Schuif de gesuikerde nootjes in de oven van 180°C. Laat ze goudbruin kleuren. Hou de oven in de gaten, zodat de gezoete amandelschilfers niet verbranden.

Gestoofde bosbessen

Doe de blauwe bessen in een potje op een matig vuur.
Voeg de suiker toe en schenk er een scheutje crème de cassis bij.
Laat de blauwe bessen kort stoven tot een zoete compote waarin de suiker opgelost is. Laat het gestoofd fruit al dan niet afkoelen. (Naargelang hoe je het dessert wil serveren.)

De afwerking

Schep de mascarponemousse in een plastic spuitzak.
Verbrokkel wat cake en vul er de bodem van de serveerglazen mee.
Lepel wat gestoofde bessen bovenop de cake, gevolgd door een laagje van de mascarponemousse. Met de spuitzak kan je deze mooi portioneren.
Lepel vervolgens nog wat bessen over de mousse en werk de porties af met gekarameliseerde amandelschilfers.
Trifledessert met mousse van mascarpone  en blauwe bessen