Trifle met mango en passievrucht

Een exotische trifle die al volop doet dromen van de zomer. Met de ingrediënten en hoeveelheden in dit recept maak je zeker 6 zoetebekken blij.

Ingrediënten

  • 250 g boter
  • 250 g ei
  • 250 g kristalsuiker
  • 250 g bloem
  • 1 dopje amandelextract
  • 3 ei
  • 120 g suiker
  • 200 g mascarpone
  • 1 vanillestok
  • 4 passievrucht
  • 1 mango

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk en klopper
  • een garde
  • een klassieke cakevorm
  • dessertglazen

Partners

Bereiding

De 4/4 cake

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Smelt de boter zachtjes in een pan op het vuur.

Breek de eieren in de mengkom van de keukenmachine. Plaats de klopper als hulpstuk en laat de machine draaien.

tip
De naam ‘vier vierden’ komt van de ingrediënten: 1/4 boter, 1/4 suiker, 1/4 bloem en 1/4 eieren. In principe gebruik je 4 eieren voor 250 g van de andere ingrediënten. Maar er zijn grote en kleine eieren. Daarom kun je ze beter afwegen.

Voeg lepel per lepel de suiker toe, en vervolgens de gesmolten boter.

Wrijf intussen de binnenkant van de cakevorm in met een dun laagje boter en bepoeder met bloem.

Klik het K-vormig hulpstuk voor deeg en beslag in de keukenmachine. Voeg nu de bloem lepel per lepel toe aan het beslag. Doe er eventueel nog een dopje amandelextract bij.

Giet het beslag in de cakevorm.

Bak de cake 40 minuten in de voorverwarmde oven.

De mousse

Scheid de eieren en hou het eiwit opzij. Doe de dooiers bij de suiker en begin meteen te kloppen met een garde (of gebruik de keukenmachine met klopper). Ga door tot je een ‘ruban’ krijgt, zo’n bleke romige massa, waarin de suiker helemaal is opgelost.

Schep er de mascarpone bij en blijf kloppen tot de Italiaanse kaas door de ruban is gemengd.

Snijd de vanillestok overlangs in twee en schraap met een mespunt zoveel mogelijk zaadjes uit de peul. Meng de vanille door het mascarponemengsel.

Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees eruit. Doe het vruchtvlees bij het mascarponemengsel.

Giet het eiwit in een diepe metalen of glazen mengschaal. Let erop dat de schaal schoon en vetvrij is. Klop de eiwitten op tot een stevig schuim.

Spatel het opgeklopte eiwit rustig en geduldig onder het mascarponemengsel, waardoor je een mousse krijgt.

Laat de mousse opstijven in de koelkast.

Afwerken en serveren

Haal de cake uit de oven en laat hem volledig afkoelen.

Schil de mango. Snijd het fruit in dunne schijfjes en vervolgens in fijne reepjes (julienne).

Haal de cake uit de vorm en snijd hem in plakjes. Verkruimel wat cake en vul er de bodem van de dessertglazen mee.

Bedek de cake met een laagje mango en dan een laagje mousse.

Herhaal dit nog een keer, zodat je een laagjeseffect krijgt.

Trifle met mango en passievrucht