Tortilla met krokante kip en guacamole

Fastfood is bijzonder multicultureel: Amerikaanse burgers, Chinees met nummertjes, Italiaanse pizza in alle diameters denkbaar. Deze opgerolde tortilla heeft Mexicaanse roots, maar is tegelijk huisgemaakte fastfood met klasse. Binnenin zit zachte guacamole, knapperige kropsla en krokante kip.

De gemarineerde uiringen maken er iets bijzonders van, maar die bereid je wel best een tijdje op voorhand zodat ze helemaal op smaak zijn. De kans bestaat dat er een bisnummer aangevraagd wordt.

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 1 dl wijnazijn
  • 8 eetlepel suiker
  • water
  • 2 avocado
  • 1 limoen
  • cayennepeper
  • zout
  • olijfolie
  • 0.5 kropsla
  • 600 g kipfilet
  • 50 g panko
  • 50 g bloem
  • 2 ei
  • kippenkruiden
  • 4 tortillavel

Benodigdheden

  • een friteuse (of je wokpan) met arachideolie
  • een fijne rasp

Partners

Bereiding

Voorbereiding: de gemarineerde uiringen

Pel de ui, snij de bol eerst middendoor, vervolgens in fijne halve ringen en doe ze in een schaaltje.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Doe de rode wijnazijn en een zelfde hoeveelheid water in een hoge kleine pan.

Voeg de suiker toe en breng het mengsel aan de kook op een matig vuur. Roer zodat de suiker oplost in het zuur.

Schenk het hete zoet-zure mengsel over de uien en dek het schaaltje af met een vel vershoudfolie.

Plaats de uien in de koelkast en laat ze bij voorkeur een hele dag marineren in de gezoete azijn.

De kropsla en guacamole

Breek de bladeren van de kropsla en spoel ze in koud water.
Laat het groen nadien uitlekken. Bereid intussen de guacamole.
Snij de rijpe avocado's overlangs in twee, tot tegen de dikke pit. Verwijder de pit, snij de vruchten in kwarten en trek de schil eraf.
Snij het vruchtvlees van de avocado's in grove stukken en doe ze in een mengschaal. Gebruik een vork om de stukken te pletten. (Je kan ze ook in de blender gooien, maar dat geeft een heel 'glad' resultaat.)
Voeg een voorzichtig snuifje cayennepeper toe en wat zout.
Rasp een beetje van de dunne schil van de limoen. Knijp ook het limoensap erbij en schenk er een beetje fijne olijfolie in. Roer de bereiding en zet ze opzij.

De krokante kip

Schenk de arachideolie in de wok en breng ze op temperatuur op een stevig vuur. Of gebruik de klassieke friteuse.
Vul drie schaaltjes met de ingrediënten die je nodig hebt om de kip te paneren. Doe bloem in het eerste schaaltje, klop de eieren los in het tweede schaaltje, en strooi het Japans paneermeel (panko) in het derde schaaltje.
Doe ook een flinke snuif kippenkruiden in het schaaltje met panko.
Snij de kipfilets in lange reepjes van 1 centimeter dik en zo’n 2 centimeter breed. Spoel na het versnijden van de kip je werkplank en koksmes schoon.
Bepoeder de lapjes vlees met een dun laagje bloem, haal ze door het schaaltje met losgeklopt ei en geef ze tenslotte een jas van krokant panko.
Bak de kip in verschillende beurten goudbruin en krokant in de hete arachideolie. Reken zo’n 4 tot 5 minuten voor een bakbeurt. (Controleer dat het vlees van binnen gaar is.)
Laat de gebakken reepjes kip uitlekken op een bord met wat keukenpapier.

Afwerking

Verhit een pan op een zacht tot matig vuur en leg er de tortillavellen in. Laat ze heel even opwarmen.
Hou de gemarineerde uien bij de hand.
Leg een warme tortilla op een bord. Bestrijk het pannenkoekje met een laag guacamole.
Vlij er wat knapperige kropsla bovenop, gevolgd door een paar reepjes krokante kip.
Laat de gemarineerde uiringen even uitlekken en schik er een deel bovenop.
Rol de tortilla op. Gebruik eventueel nog een beetje guacamole als kleefmiddel.
Snij de wrap middendoor en serveer het gerecht meteen.
Tortilla met krokante kip en guacamole