Tortilla met champignons en gemarineerde paprika

Een Spaanse tortilla is een dikke omelet met aardappelen. De Spanjaarden zijn er erg bedreven in en in elke tapasbar kan je ze bestellen. Met zo’n aardappeltortilla kan je creatief zijn en er allerhande ingrediënten en smaken aan toe voegen. Jeroen kiest voor een versie met champignons en gemarineerde rode paprika’s. Serveer een stevige punt tortilla met een salade als lichte lunch, of schuif ze op de tafel voor een eerlijk en lekker avondmaal. Bovendien is dit recept ook geschikt voor wie graag vegetarisch eet.

Ingrediënten

  • 5 ei
  • 600 g aardappel
  • 250 g Parijse champignons
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • peterselie
  • scheutje olijfolie
  • boter
  • peper
  • 2 rode paprika
  • 5 cl balsamico
  • 50 g rucola
  • 1 eetlepel zwarte olijven

Benodigdheden

  • een ronde bakvorm met opstaande rand (diameter ong. 20 cm)

Partners

Bereiding

Tortilla met champignons en gemarineerde paprika

Verwarm de oven voor tot 180°C.
Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en kook ze gaar in water met een snuifje zout. Laat ze nadien afkoelen.
Leg de paprika’s in een ovenschaal en schenk er een lik olijfolie over. Rooster ze in de oven van 180°C, tot je de taaie dunne schil er probleemloos kan afpellen.
Verwijder ook de zaadjes en snij het malse vruchtvlees in reepjes. Verzamel ze in een schaaltje en schenk er balsamico overheen. Laat de paprika marineren.
Schenk een scheut olijfolie in een braadpan, doe er een klontje boter bij en bak de koude stukken aardappel op een matig vuur. Geef ze een lichtbruin korstje.
Snipper de ui in fijne halve ringen en plet de look tot pulp.
Schep de aardappelen uit de pan, laat ze even uitlekken op keukenpapier en bak de halve uiringen in dezelfde pan. Geef ze gerust een beetje kleur. Voeg ook de lookpulp toe en roer.
Snij tussendoor de Parijse champignons in stukjes.
Laat ook de gebakken ui even uitlekken en doe wat extra boter in de pan. Bak nu de stukjes champignon zachtbruin.
Pluk de blaadjes van de peterselie en hak het kruid grof. Roer de snippers doorheen de gebakken paddenstoelen en voeg de gebakken ui toe.
Verwarm de oven opnieuw voor tot 180°C.
Breek de eieren in een ruime kom, voeg voldoende peper en zout toe en kluts ze los.
Smeer de ronde bakvorm in met een laagje olijfolie. Verdeel de stukken gebakken aardappel in de vorm.
Verdeel de mix van ui, look, paddenstoelen en peterselie over de stukken aardappel.
Schenk tenslotte de geklutste eieren in de bakvorm.
Bak de tortilla gedurende 20 tot 25 minuten in de hete oven van 180°C.
Ontvorm de tortilla en bedek de hartige taart met een flinke toef rucola, enkele kleine zwarte olijfjes en de reepjes paprika, gemarineerd in balsamico.
Druppel eventueel een beetje fijne olijfolie over de blaadjes notensla en serveer meteen.
Tortilla met champignons en gemarineerde paprika