Tortellinisoep met boerenkool

Jeroen maakt een soort van Italiaanse waterzooi. Met veel groenten en een glansrol voor boerenkool. Deze bladgroente bevat opmerkelijk veel gezonde voedingsstoffen en vitaminen. Een kom powerfood dus, met tortellini en Parmezaanse kaas erbij.

Ingrediënten

  • 0.5 liter groente- of kippenbouillon
  • olijfolie
  • 2 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 4 stengels bleekselder
  • 1 venkel
  • 4 wortel
  • 0.5 rode chilipeper
  • 800 g tomatenblokjes
  • 500 g passata
  • gedroogde oregano
  • peper
  • zout
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes peterselie
  • 1 takje rozemarijn
  • Parmezaanskorst
  • 1 boerenkool
  • 250 g tortellini
  • enkele blaadjes basilicum
  • 75 g Parmezaanse kaas

Benodigdheden

  • een dunschiller

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de bouillon op het vuur. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote soepketel.

Pel de rode uien en snijd ze in halve ringen. Stoof de uien in de olijfolie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en bak hem bij de uien.

Spoel de bleekselder schoon. Snijd de stengels in stukken. Snijd ook de venkel in niet al te fijne blokjes. Stoof de groenten met de ui.

Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Stoof aan met de rest van de groenten.

Snijd de rode chilipeper in fijne plakjes en doe ze mee in de soepketel.

Giet er de tomatenblokjes bij. Spoel de blikjes uit met een beetje water en giet het bij de saus.

Doe er de passata bij. Bevochtig met de groente- of gevogeltebouillon. Roer goed.

Kruid met gedroogde oregano, peper en zout.

Verzamel een flinke portie kruiden om er een bouquet garni van te maken. Bind de laurier, de tijm, de peterselie en de rozemarijn stevig vast. Gebruik voldoende keukentouw, zodat de kruiden enkel smaak afgeven, en geen taaie blaadjes verliezen. Leg de kruidentuil in de soepketel.

Snijd de korst van de Parmezaanse kaas en leg hem in de soepketel. Laat de soep minstens een uur sudderen onder deksel.

Was tussendoor de boerenkool en verwijder de taaie stengels. Snijd de koolbladeren in stukken. Doe ze in de soepketel zo’n kwartier voor de soep klaar is en laat meekoken. Roer goed.

Breng water aan de kook met een snuifje zout. Kook de tortellini kort (2 à 3 minuten) tot ze bovendrijven. Giet af.

Vis de kruidentuil en de kaaskorst uit de soepketel.

Serveer de soep in een diep bord. Doe er een schep tortellini bij en werk af met enkele blaadjes basilicum. Breng op smaak met peper en wat geraspte Parmezaanse kaas.

Tortellinisoep met boerenkool