Torta della nonna con nespole

Een overheerlijke taart gebaseerd op de Italiaanse torta della nonna. Jeroen combineert de vulling van frisse citroenpudding met amandelen en een heel speciaal vruchtje dat je vaak tegenkomt in Calabrië: de Japanse mispel. Klinkt niet meteen Italiaans, maar je proeft er wel de mediterrane zon in!

Ingrediënten

  • 1 blik abrikozen
  • een scheutje water
  • 100 g kristalsuiker
  • 4 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 1 citroen
  • 4 eierdooier
  • 100 g kristalsuiker
  • 50 g puddingpoeder
  • 250 g boter
  • 180 g bloemsuiker
  • 500 g bloem
  • 60 g amandelpoeder
  • een snuif keukenzout
  • 1 eierdooier
  • een scheutje melk
  • 40 g amandelen
  • 2 eetlepel bloemsuiker

Benodigdheden

  • 1 keukenmachine
  • zeef
  • taartvorm
  • bakborsteltje
  • deegrol
  • vershoudfolie
  • garde

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

tip Gebruik je abrikozen uit blik in plaats van mispels? Dan kan je de voorbereiding overslaan.

Pel de mispels, ontpit ze en snijd ze in grote stukken.

Doe de mispels in een pan en voeg er het water en de suiker aan toe. Laat de mispels 20 minuten zachtjes stoven en laat ze vervolgens uitlekken en afkoelen.

VULLING:

Breng de melk in een pan aan de kook.

Snijd de vanillestok in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg de peul en de helft van de zaadjes toe aan de melk. Voeg er ook de schil van een citroen aan toe.

Doe de dooiers met de suiker in de kom van de keukenmachine en klop het geheel tot ruban.

Voeg het puddingpoeder toe en laat de machine nog even draaien.

Giet een deel van de melk door een zeefje bij de ruban, roer alles los en giet het eiermengsel bij de rest van de melk in de pan.

Breng het geheel al roerend aan de kook, tot je een gebonden pudding hebt. Dek de pudding af met vershoudfolie en laat afkoelen. 

tip Duw de vershoudfolie zachtjes tot tegen de pudding zodat er geen ‘velletje’ op de pudding ontstaat.

KRUIMELDEEG:

Doe de boter met de bloemsuiker in de kom van de keukenmachine en laat de machine even draaien.

Voeg er de eieren aan toe en de rest van de vanillezaadjes.

Weeg de bloem en het amandelpoeder af en schep ze lepel per lepel bij het beslag.

Voeg er nog een snuif zout aan toe en laat de machine draaien tot je een stevig deeg hebt.

Kneed het deeg nog even met de hand, wikkel het in vershoudfolie en laat het deeg even rusten in de koelkast.

AFWERKING TORTA:

Laat de oven voorverwarmen tot 175 °C.

Vet een taartvorm in en bestuif hem met bloem.

Rol de helft van het deeg dun uit en bekleed de taartvorm met het deeg. Prik gaatjes in het deeg.

Schep de afgekoelde abrikozen in de taartvorm. Lepel de afgekoelde pudding over het fruit.

Kluts de dooier met de melk en strijk de randen van het deeg ermee in.

Rol de rest van het deeg dun uit en drappeer het deeg over de taart. Duw de randen mooi aan en snijd het overtollige deeg weg.

Maak een insnijding in het midden van de taart en wrijf de taart in met het eimengsel.

Verdeel de amandelen over de taart en schuif de taart 45 minuten in de oven

Laat de taart afkoelen, haal ze uit de vorm en strooi er wat bloemsuiker over.

Torta della nonna con nespole