Het is zondag Moederdag en daar hoort taart bij! Een traditionele ‘taart van de oma’ bijvoorbeeld uit Toscane. Het is een boterdeeg gevuld met citroenpudding en afgewerkt met pijnboompitten en bloemsuiker. Een fantastische taart voor fantastische mama’s.

Ingrediënten

  • 185 g boter
  • 135 g bloemsuiker
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 375 g tarwebloem
  • 45 g amandelpoeder
  • 0 zout
  • 1 citroen
  • 2.5 dl crème cru
  • 1.25 dl melk
  • 1 vanillestok
  • 110 g kristalsuiker
  • 2 ei
  • 25 g vanillepuddingpoeder
  • 15 g tarwebloem
  • 1 eierdooier
  • 0 een scheutje melk
  • 0 een handvol pijnboompitten
  • 0 bloemsuiker

Benodigdheden

  • een keukenmachine met een K-vormig hulpstuk en met een klopper
  • een taartvorm met 24 cm diameter en 3 cm hoog
  • een deegrol
  • een spuitzak

Partners

Bereiding

Het deeg

Laat de boter op kamertemperatuur komen en snijd ze in blokjes. Doe ze in de kom van de keukenmachine. Zet er het K-vormig hulpstuk op.

Voeg er de bloemsuiker, het ei en de eierdooier aan toe. Laat de machine draaien.

Meng de bloem met het amandelpoeder en een snuif zout. Doe het lepel per lepel bij het deeg.

Was de citroen en rasp de schil. Doe de helft van de zeste bij het deeg en kneed goed door. De andere helft van de zeste gaat bij de vulling.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur opstijven in de koelkast.

De vulling

Verwarm de crème cru met de melk in een steelpan.

tip
Gebruik voor deze bereiding crème cru of ongepasteuriseerde room. Als je het niet kan vinden, gebruik dan zure room. Die smaakt ongeveer hetzelfde.

Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij de room met melk. Doe er ook de apart gehouden citroenzeste bij.

Klop de suiker met de volledige eieren in de keukenmachine (met klopper) tot ruban. Voeg er het puddingpoeder en de tarwebloem aan toe.

Doe wat van de warme melk bij de ruban en roer los. Giet het mengsel bij de rest van de melk en laat binden op het vuur.

Doe de pudding in een spuitzak. Laat afkoelen en opstijven in de koelkast.

Afwerken en serveren

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Vet de taartvorm in met wat boter en bestuif met bloem.

Rol twee derde van het deeg uit op het werkblad met een deegrol. Leg het in de taartbodem.

Spuit de pudding op het deeg.

Rol de rest van het deeg uit.

Klop de eierdooier los met een scheutje melk.

Bestrijk de rand van het deeg in de taartvorm met wat losgeklopt ei.

Leg de bovenkant van de taart op de pudding. Ga erover met de deegrol om de randen weg te snijden.

Maak een inkeping in de bovenkant van het deeg. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei zodat de taart mooi gaat glanzen.

Strooi de pijnboompitten over de taart.

Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de taart uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Haal ze uit de vorm.

Bestrooi met bloemsuiker.